Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Caz cutremurător în Maramureș: Mai multe persoane vulnerabile, RĂPITE din gări și ținute în SCLAVIE, sub lacăt. DIICOT a intervenit de urgenţă (FOTO)

Caz cutremurător în Maramureș: Mai multe persoane vulnerabile, RĂPITE din gări și ținute în SCLAVIE, sub lacăt. DIICOT a intervenit de urgenţă (FOTO)

Un articol de: Ramona Zaharia - 04 Iun 2020, 17:26
Caz cutremurător în Maramureș: Mai multe persoane vulnerabile, RĂPITE din gări și ținute în SCLAVIE, sub lacăt. DIICOT a intervenit de urgenţă (FOTO) Galerie foto (5) Eveniment

O grupare specializată în trafic de persoane a fost destructurată joi de procurorii DIICOT în județul Maramureș. Mai multe persoane vulnerabile erau sechestrate şi exploatate în mod brutal de un grup infracţional organizat.

Procurorii DIICOT, Biroul Teritorial Maramureş împreună cu ofițeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Maramureş au efectuat două percheziţii domiciliare pe raza teritorială a localității Bozânta Mică, județul Maramureș, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunii de trafic de persoane.

 Traian Băsescu A ANUNȚAT când se va decreta STARE DE URGENȚĂ, ÎN ROMÂNIA

Cum erau tratate persoanele 

 

Potrivit DIICOT, în perioada mai 2019 – mai 2020, mai multe persoane aparţinând aceleiaşi familii au constituit un grup infracţional organizat, specializat în exploatarea persoanelor vulnerabile. Infractorii vizau persoane cu handicap psihic ori fără adăpost, care nu aveau resurse de subzistenţă, pentru a le pune să lucreze în folosul lor.

Gruparea infracţională acţiona asupra celor sechestraţi prin constrângeri fizice şi morale - acte de violenţă fizică şi ameninţări, injurii, supunerea la umilinţe, aplicarea unor tratamente degradante, înfometare.

 

Cum acționau gruparea de infractori


Membrii grupării infracţionale îşi alegea prada, periodic, pe raza Gării CFR din municipiul Baia Mare. Profitând de starea de vădită vulnerabilitate în care se află diverse persoane din categoria celor menţionate anterior, le răpeau efectiv ori le determină în baza unor promisiuni mincinoase (falsul pretext că vor fi plătite adecvat pentru a presta munci agricole ori de îngrijire a animalelor din gospodăriile membrilor grupului infracţional) să accepte să se deplaseze cu ei la adresele acestora de domiciliu.

Ulterior, după ce victimele ajungeau în bârlogul membrilor grupării, aceştia exercită asupra lor violenţe fizice şi verbale pentru a-i determina să accepte din teamă exploatarea. Victimele erau obligate să muncească până la epuizare în gospodăriile lor, fără a fi plătiţi, fără a fi hrăniţi corespunzător şi lipsite de posibilitatea de a părăsi locaţiile respective.

Cei care îi răpiseră au avut grijă să le reţinâ ilegal actele de identitate, dar şi telefoanele mobile – pentru a-i împiedica să mai ia legătura cu persoane din exterior ori cu autorităţile. Oamenii erau sechestraţi în diverse anexe gospodăreşti ale căror uşi de acces erau încuiate de către membrii grupării cu lacăte.


DIICOT a găsită o persoană sub lacăt

Cu ocazia percheziţiei efectuată la domiciliile membrilor grupării, de către procurorii DIICOT împreună cu ofițerii de poliţie judiciară din cadrul SCCO Maramureş, într-una dintre încăperile gospodăriei inculpatului C.M. şi a familiei sale, a fost găsită sechestrată o persoană de sex masculin.

Acesta era încuiat sub lacăt într-o încăpere din gospodăria inculpatului încă din data de 01.06.2020, fiind răpit şi adus prin metodele menţionate de către membrii grupării infracţionale, care începuseră astfel să-şi „refacă” stocul de sclavi.

Totodată, procurorii DIICOT au reușit să probeze activitatea infracțională a grupării cu privire la aceleași fapte săvârșite asupra altor 4 persoane. 

Activitățile au fost efectuate cu sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului de Acțiuni Speciale Maramureș, al ofițerilor de poliție judiciară din cadrul Serviciului Criminalistic, al lucrătorilor de poliție din cadrul Poliției Municipiului Baia Mare, Grupei Operative Canine și al jandarmilor din cadrul IJJ Maramureș.

 

Un alt caz răsunător de sclavie, tot în Maramureş

Amintim că la ănceputul acestui an, DICOT a dispus, trimiterea în judecată a 14 persoane, printre care se află soţii Schumann Bert Sieghard şi Schumann Babett, dar şi un asistent social, în dosarul tinerilor germani ţinuţi în sclavie într-un centru din localitatea Vişeu de Sus, judeţul Maramureş. 

Angajați din poliție, primărie și asistență socială au fost complicii grupării din Maramureș care aduceau tineri din Germania în cadrul unui așa-zis program de "reeducare".

Citeşte mai multe despre:   Maramures,   DIICOT