Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Caz rar într-un spital din Iași: Un pacient s-a trezit la analize că are zero trombocite în sânge

Caz rar într-un spital din Iași: Un pacient s-a trezit la analize că are zero trombocite în sânge

Un articol de: - 11 Mai 2017, 07:26
Foto: sibiu100.ro Eveniment

Un bărbat internat în stare gravă la Spitalul "Sfântul Spiridon" a aflat la analizele efectuate marți în laboratorul central al spitalului că numărul de trombocite din sângele recoltat era zero, valorile normale ale numărului de trombocite pe hemogramă fiind cuprinse între 150.000 și 400.000/mm3, potrivit Adevărul.

Bolnavul în vârstă de 49 de ani este diagnosticat cu purpură trombocitopenică, iar situația sa privind numărul trombocitelor rezultate la analize este una destul rară.

Ieșeanul le-a cerut sprijin medicilor după ce a suferit mai multe sângerări mici și repetate. Bărbatul este conștient că boala de care suferă se manifestă prin asemena simptome.

Potrivit specialiștilor, rezultatele analizelor au indicat o situație cu care nu s-au mai întâlnit în experiența lor.

„Avem în momentul acesta un caz extrem de grav, cum eu nu am mai întâlnit în ultimii 15 ani: un pacient care la prezentarea în urgenţă are trombocite zero, după cum a arătat laboratorul central. Asta înseamnă că bărbatul nu are nici un factor de agregare plachetară, de coagulare. Nu are trombocite, celule care sunt esenţiale în formarea unui cheag. În cazul acestui pacient, orice minimă sângerare ar putea continua la nesfârşit, dacă nu găsim produsul din sânge numit concentrat plachetar sau concentrat trombocitar“, a explicat profesorul Diana Cimpoeşu.

Bărbatul s-a confruntat în trecut cu mai multe episoade hemoragice, precum hemoragii intracraniene, peste care a reușit să treacă datorită tratamentului cu concentrat trombocitar.

„Purpura trombocitopenică este o afecţiune care se manifestă, în general, prin scăderea tromobitelor şi prin risc de sângerare. Pacientul în cauză a mai avut diverse sângerări şi hemoragii intracraniene care au fost tratate cu concentrat trombocitar. Bărbatul este un pacient conştiincios care respectă indicaţiile specialistului, dar iată că, totuşi, ajunge într-un asemenea moment în care singura lui şansă este acest preparat din sânge. Pentru prepararea produsului este nevoie de mai mulţi donatori“, a mai explicat dr. Diana Cimpoeşu.

Citeşte mai multe despre:   Iasi,   spital,   pacient,   analize,   sange
 
 
 
Loading...