Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Cazanciuc: Avem condiții de detenție care de multe ori pot să semene cu un lagăr de concentrare

Cazanciuc: Avem condiții de detenție care de multe ori pot să semene cu un lagăr de concentrare

Un articol de: - 13 Oct 2015, 23:28
Cazanciuc: Avem condiții de detenție care de multe ori pot să semene cu un lagăr de concentrare Foto: B1 TV Eveniment

Condițiile din unele închisori seamănă cu cele din lagărele de concentrare, a declarat Ministrul de Justiție, Robert Cazanciuc, potrivit Agerpres.

"Din păcate, în România de astăzi avem condiții de detenție care de multe ori pot să semene cu un lagăr de concentrare. Nu exagerez cu nimic când spun acest lucru și îmi asum acești termeni. Nu s-au făcut investiții de zeci de ani în anumite locuri, avem penitenciare care funcționează neîntrerupt de la 1780, avem penitenciare transformate din foste fabrici, foste unități militare în unități de detenție. Nu se pot asigura condițiile cerute unui stat membru al Uniunii Europene", a susținut Ministrul într-un interviu pentru TVR.

Acesta a mai precizat că România este unul dintre inițiatorii unui demers la nivelul UE pentru investiții în îmbunătățirea condițiilor de detenție.

"Am demarat un program de investiții. România nu poate rezolva singură acest deficit de infrastructură în sistemul penitenciar. De aceea, împreună cu colegul italian, pentru că România și Italia au cele mai multe condamnări la CEDO pentru lipsa condițiilor de detenție, am inițiat un demers la nivelul Uniunii Europene, demers la care s-au adăugat încă nouă state. Nu e vorba de investiții în a avea condiții de lux cineva, ci e vorba de condiții proprii pentru a putea face programe de reeducare", a mai declarat Ministrul Justiției.

Cazanciuc a mai precizat că în România pot fi asigurate condiții la standarde europene doar pentru 19.000 de persoane, dar numărul de deținuți este de 29.000.

"Nu putem să acoperim peste noapte deficitul de 10.000 de locuri pe care România îl are în momentul de față. Am demarat două proceduri de construcție de penitenciare lângă Ploiești și lângă Caracal și sper ca, începând cu anul viitor, Comisia Europeană să aibă capacitatea de a aloca fonduri pentru această infrastructură", a mai afirmat acesta.

Statul român a fost obligat de instanțe să plătească despăgubiri de peste un milion de euro din cauza condițiilor de detenție din penitenciare, se arată în expunerea de motive a unui proiect de investiții la Penitenciarul Giurgiu, document publicat în septembrie pe site-ul Ministerului Justiției.

Citeşte mai multe despre:   Robert Cazanciuc,   ministrul justitiei,   detinuti,   închisori,   penitenciare