Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Cazul copilului de 4 ani ucis de coronavirus, explicat de medicul Mihai Craiu: "Trebuie să respectăm toate regulile de prevenţie pentru a nu mai înfecta persoane fragile care ar putea muri"

Cazul copilului de 4 ani ucis de coronavirus, explicat de medicul Mihai Craiu: "Trebuie să respectăm toate regulile de prevenţie pentru a nu mai înfecta persoane fragile care ar putea muri"

Un articol de: George Lupu - 12 Oct 2020, 15:10
Cazul copilului de 4 ani ucis de coronavirus, explicat de medicul Mihai Craiu: "Trebuie să respectăm toate regulile de prevenţie pentru a nu mai înfecta persoane fragile care ar putea muri" Foto: Facebook Eveniment

Celebrul medic pediatru Mihai Craiu explică într-o postare pe Facebook cazul copilului de patru ani din Târgu Mureș care a decedat după ce a fost infectat cu noul coronavirus, devenind astfel cea mai tânără victimă a pandemiei din România.

Medicul preciează că deși cazul copilului de patru ani este unul foarte rar, oamenii nu ar trebui să se bazeze pe faptul că în majoritatea covârşitoare a cazurilor copiii fac forme uşoare ale bolii:

„Evident că nimic nu poate convinge o persoană închistată în propriile convingeri legate de COVID-19. Cei care se opun, cu insistenţă, măsurilor de limitate a infecţiei cu noul coronavirus probabil vor rămâne indiferenţi la vestea cutremurătoare a primului deces al unui copil infectat în România. Este un băieţel având 4 ani.  Ştim că infecţiile acute pot să omoare persoane de orice vârstă, de la copii nenăscuţi până la seniori cu vârste apreciabile. Infecţiile acute pot sfârşi viaţa unor persoane extrem de fragile, cu multe comorbidităţi sau a unora care nu au nici o maladie cunoscută”, a scris medicul pe Facebook.

Mihai Craiu spune că în general copiii fac forme ușoare ale bolii, însă populația trebuie să respecte măsurile sanitare pentru a nu infecta persoane vulnerabile, inclusiv pe cei cu vârste fragede.

Deci trebuie să plasăm această ştire tragică intr-un loc de unde putem învăţa ceva. Acel CEVA care să reducă la maximum probabilitatea repetării acestui scenariu. Copiii pot fi infectaţi cu SARS-CoV-2. Dar fac în general forme uşoare de boală, astfel încât ei ajung mult mai rar decât adulţii în spital. Ştim, din datele de monitorizare din SUA, că doar 10.6% din cei diagnosticaţi COVID-19 sunt copii. https://services.aap.org/…/children-and-covid-19-state…/ Acest procent foarte mic ascunde totuşi o cifră remarcabilă – 657 572 copii.   Din toată această cifră impresionantă, o minoritate au fost spitalizaţi – intre 0.2 şi 7.9% din toate cazurile pediatrice raportate de fiecare stat al SUA, în parte.

17 state ale SUA nu au raportat deloc decese la copil iar în restul decesele pediatrice sunt cuprinse între 0 – 0.24% din toate decesele asociate COVID-19.   Din punctul meu de vedere, ca pediatru şi părinte, sunt de reţinut 2 aspecte:

1. Decesele produse de noul coronavirus sunt, la copil, mult mai rare decât cele prin accidente/crime (1865 în SUA in 2016) sau inec (995 – idem).

2. Trebuie să respectăm toate regulile de prevenţie pentru a nu mai înfecta persoane fragile care ar putea muri… inclusiv copii”, a îcheiat Craiu.

Venise să facă curățenie în casa unei bătrâne oarbe. În dormitorul femeii avea să facă o descoperire înfiorătoare. Se afla acolo de 20 de ani

Citeşte mai multe despre:   Mihai Craiu,   COVID-19