Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Cazul ”Realitatea TV”. Sorina Matei: Decizia de suspendare a Marianei Moncea este una curajoasă și demonstrează că judecătorii sunt determinaţi să-şi facă curat în propria ogradă

Cazul ”Realitatea TV”. Sorina Matei: Decizia de suspendare a Marianei Moncea este una curajoasă și demonstrează că judecătorii sunt determinaţi să-şi facă curat în propria ogradă

Un articol de: B1.ro - 14 Mar 2018, 18:08
Cazul ”Realitatea TV”. Sorina Matei: Decizia de suspendare a Marianei Moncea este una curajoasă și demonstrează că judecătorii sunt determinaţi să-şi facă curat în propria ogradă Eveniment

După șapte ani de controverse şi blocaj total, judecătorii Consiliului Superior al Magistraturii au luat decizia tranșantă a suspendării Marianei Moncea, judecătoarea care, tot de atâția ani, nu reușește să soluționeze dosarul insolvenței ”Realitatea TV”. 

Decizia demonstrează că lucrurile în acest caz erau mari, serioase, clare şi sedimentate, scrie Sorina Matei, într-o postare pe Facebook. De asemenea, hotărârea CSM mai arată că această instituție, care este garantul independenței Justiției, chiar vrea să-și facă curat în propria ogradă, mai scrie jurnalista.  

”Judecătorii, aşa cum s-a văzut în ultima perioadă, mai ales cei din CSM care sunt garanţi aleşi ai independenţei Justiţiei, vor să iasă din chingile interferenţelor externe şi sunt determinaţi să-şi facă curat în propria ogradă. Pentru că actul de Justiţie se face numai în sala de judecată, se înfăptuieşte numai în numele legii, în mod imparţial, independent şi egal pentru toţi. Iar în deciziile Justiţiei luate de judecători, în numele aceloraşi legi faţă de care ne supunem toţi, nu trebuie să existe niciodată nici privilegii şi nici discriminări”, remarcă Sorina Matei, pe Facebook.

Acesta mai precizează că gravitatea celor petrecute în cazul Moncea nu este demonstrată doar de decizia tranșantă a CSM, ci și de faptul că, vreme de șapte ani, s-a făcut un zid în jurul judecătoarei.

”De 7 ani se cunoaşte în presă aşa numitul “caz Moncea”. De 7 ani se scrie, se ştie, aproape în detaliu totul şi, cu toate acestea, doar câteva voci din media au vorbit constant despre această speţă şi, în plus, despre ce face şi câte face acest judecător.

Omerta a fost evidentă, blocajul a fost mai mult decât vizibil în cazul acestui judecător în legătură cu care tot timpul, de 7 ani, s-a făcut efectiv zid. Au sesizat multe nereguli justiţiabilii, s-a făcut zid. Au sesizat nereguli chiar alte instituţiile statului, blocaj total. ANAF a sesizat CSM încă de acum 3 ani, din 2015, în legătură cu presupuse ilegalităţi şi chiar cu desfiinţarea pur şi simplu a hotărârilor altor instanţe. Şi iar s-a făcut zid. Ba chiar s-au apărat reputaţii, s-a statuat că orice critică în speţă afectează independenţa Justiţiei. Însă lucrurile erau atât de adânci şi probabil grave încât nu au mai putut fi ţinute mult sub tăcere.
Aşa că problemele evidente şi întinse pe o atât de lungă perioadă de timp au început să fie sesizate chiar de oamenii din Justiţie”, mai scrie Matei.

Concluzia jurnalistei este că decizia Secției pentru judecători a CSM de a o suspenda pe Mariana Moncea reprezintă ”un pas curajos făcut de judecători pentru garantarea independenţei, imparţialităţii, legalităţii şi credibilităţii actului de justiţie”.

La solicitarea jurnalistei B1 TV Sorinei Matei, Inspecția Judiciară a comunicat faptul că, în perioada 2012-2018, au existat 19 sesizări la IJ care o vizau pe judecătoarea Mariana Moncea, de la Tribunalul București. În 10 dintre acestea era invocat dosarul ”Realitatea TV”. 17 sesizări au fost clasate. Inspecția a luat în considerare abia a 19-a sesizare. 

La 18 mai 2017, Inspecția Judiciară a exercitat acțiunea disciplinară față de Moncea pentru imixtiune în activitatea altui judecător sau procuror. În motivare se arată că aceasta a purtat discuții cu mama unei apelante despre un dosar aflat pe rolul instanței, a solicitat grefierului acces în aplicația ECRIS, deci a accesat dosarul, și chiar a abordat membrii completului de judecată ce trebuiau să soluționeze cauza. 

Judecătorii de la CSM au analizat acest caz și au decis suspendarea lui Moncea.

Citeşte mai multe despre:   Mariana Moncea,   CSM,   Realitatea TV,   Sorina Matei