Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Cazuri de COVID-19 cu manifestări noi / Managerul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș: „Nu prea se înțelege cum se întâmplă fenomenul ăsta”

Cazuri de COVID-19 cu manifestări noi / Managerul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș: „Nu prea se înțelege cum se întâmplă fenomenul ăsta”

Un articol de: Andrei Ștefan - 27 Aug 2020, 16:14
Cazuri de COVID-19 cu manifestări noi / Managerul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș: „Nu prea se înțelege cum se întâmplă fenomenul ăsta” FOTO: ASSMB Eveniment

Medicul Emilian Imbri, Managerul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș, a observat simptomatologii nemaîntâlnite până acum la pacienții infectați cu noul coronavirus și se arată îngrijorat de evoluția acestora.

 

Cazuri de COVID-19 cu manifestări noi

 

„Eu, ca persoană și ca managerul unei instituții, mi-am exprimat îngrijorarea mea personală. De ce vă spun că sunt îngrijorat: nu neapărat de număr, numărul vedeți că este constant – și nu e ușor de gestionat, suntem la limită cu numărul de paturi, din terapie nici nu vorbesc, nu a mai fost un pat liber de câteva luni de zile. Problema e că sunt cazuri ale căror manifestări – nici colegii mei nu au înțeles și nu pricep cum de se ajunge în situația asta”, a declarat medicul pentru Digi24.

Mai exact, acesta a remarcat cazuri cu simptomatologie neuropsihiatrică, nemaiîntâlnite până acum la pacienții confirmați cu COVID-19.

„Au apărut cazuri cu simptomatologie neuropsihiatrică, care până acum nu prea a fost evidentă. Au început să apară cazuri – nu sunt multe – în care manifestările sunt neurologice, psihiatrice, devieri de la percepția reală a momentului și a realității, tulburări de echilibru, de exprimare și de orientare și până acum nu prea am auzit. Am vorbit și cu alți colegi din alte spitale, nu prea se înțelege cum se întâmplă fenomenul ăsta.

Mai grav e că, nefiind o medicație stiintifică, e foarte greu de intervenit, stai cu mâinile încrucișate și nu știi ce să faci. În acest sens sunt îngrijorat, mi-e teamă că vom fi în situația în care nu știm ce să facem”, a mai precizat Emilian Imbri.

 

COVID-19, un virus cu arie foarte mare de acțiune

 S-a aflat cine o va înlocui pe Gina Pistol la “Chefi la cuţite”. Ce se întâmplă cu show-ul Asia Expres

De asemenea, medicul mai este de părere că foarte mulți pacienți ar putea fi afectați de noul coronavirus, în moduri grave.

„Pentru foarte mulți, viitorul nu e foarte limpede, modul în care vor fi afectate diverse sisteme ale corpului nu e foarte limpede încă. S-au făcut pași mari, se știe clar unde ajunge, ce zone vasculare atacă, ce produce acolo – nici nu nu trebuie populația să le știe, trebuie doar să înțeleagă că e un virus cu arie foarte mare de acțiune, cu întindere pe mai multe sisteme, nu e virusul care dă doar simptome specifice unei răceli”, a concluzionat Emilian Imbri.

 

Emilian Imbri, despre apariția cazurilor de coronavirus în școli

 

Managerul Spitalului ”Victor Babeș” din Capitală a declarat, pentru B1 TV, că „probabil” vor apărea cazuri de coronavirus și în unitățile de învățământ românești, odată cu începerea noului an școlar.

Cu toate acestea, Imbri insistă că școlile trebuie să-și deschidă porțile și că nu ar trebui să oprim totul, de teama virusului.

„Eu cred că se poate deschide, pentru că există suficiente informații acum despre cum putem să ne ferim de îmbolnăvire. Se vor lua măsuri rapid, local, acolo unde se întâmplă. Mai cred sincer că nu e bine să oprim tot, că ne e frică că s-ar putea întâmpla ceva”, a declarat medicul Emilian Imbri, pentru B1 TV.

 

Au apărut două noi simptome pentru COVID-19

 

Medicii au identificat noi simptome asociate infecției cu noul coronavirus. Pe lângă problemele respiratorii, COVID-19 provoacă manifestări neobișnuite până în prezent, cum sunt durerile abdominale, însoțite de scaune frecvente, și durerile puternice de cap.

„Aș sublinia debutul atipic, pe care nu l-am întâlnit la tip, cum ar fi debutul digestiv și debutul neurologic, cu manifestări precum dureri de cap deosebit de puternice, vertij (senzația de amețeală – n.r.), care ar putea sugera eventual o altă boală, cum ar fi un accident sau un spasm cerebral, dar acești pacienți au avut totuși test pozitiv COVID. (...) De exemplu: durerile abdominale și scaunele frecvente. La adulți nu te-ai aștepta - suntem în sezonul de vară, consumăm multe fructe și legume - ca astfel de simptome să te ducă spre un test COVID-pozitiv, în absența tusei și a febrei”, a explicat Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, la Digi 24.

Medicii ieșeni avertizau încă de acum câteva săptămâni că au fost identificate noi simptome ale virusului COVID-19, printre care manifestările cutanate și chiar tulburările de comportament.

„Este vorba despre fenomene digestive, ca dureri abdominale, senzație de greață, vărsături, de asemenea, lipsa poftei de mâncare pe toată perioada acută a bolii, astfel încât, la un moment dat, când pacientului îi revine pofta de mâncare este un semn bun că evoluția este favorabilă. De asemenea, există manifestări cutanate, erupții care se aseamănă cu cele alegrice, care au apărut în special la copii. Alte manifestări apărute la adulți au fost încadrate în ceea ce înseamnă manifestări prin insuficiența venoasă cronică, prin insuficiența renală cronică, care, în prezența infecției cu SARS-CoV-2, s-au accentuat și s-au agravat. Aș mai sublinia apariția unor fenomene neurologice, cum ar fi modificări neuropsihice în faza acută a bolii, adică pacienții prezintă tulburări de comportament pentru o perioadă de două-trei zile”, a declarat Carmen Dorobăț pentru B1 TV.

Citeşte mai multe despre:   Emilian Imbri