Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment CCR a schimbat pentru 21 august termenul până la care Guvernul trebuie să trimită listele electorale

CCR a schimbat pentru 21 august termenul până la care Guvernul trebuie să trimită listele electorale

Un articol de: - 14 Aug 2012, 17:30
CCR a schimbat pentru 21 august termenul până la care Guvernul trebuie să trimită listele electorale Eveniment

Judecătorii Curţii Constituţionale au decis, în şedinţa de marţi, să schimbe din nou termenul dat Guvernului pentru trimiterea listelor electorale actualizate. Executivul trebuie să facă acest lucru până pe data de 21 august. Mai întâi, informația a apărut pe surse citate de Agerpres, iar apoi a fost confirmată prin comunicatul oficial al Curții. Preschimbarea termenului s-a făcut la cererea președintelui suspendat Traian Băsescu.

Anterior, CCR dăduse ca termen 31 august pentru ca Guvernul să trimită listele electorale permanente.

De asemenea, Curtea a decis că listele cerute sunt cele actualizate înainte de deschiderea urnelor, cele valabile pe 10 iulie, în baza cărora a fost organizat referendumul. O decizie privind validarea sau invalidarea referendumului din 29 iulie, privind suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, urmează să fie luată după primirea acestor liste.

În şedinţa CCR de marţi, care a ţinut aproximativ 7 ore, s-a mai decis, în plus, că erata trimisă de către judecătorul Ștefan Minea este una legală şi că acesta a fost îndreptățit să o trimită Monitorului Oficial. Documentul la care se face referire privește motivarea CCR pe contestațiile legate de referendum.

Mai exact, pe 6 august Curtea a trimis o erată, prin care cerea MO să îndrepte o „eroare materială” apărută în decizia pe care o luase pe 2 august, completând textul cu un paragraf omis când s-a redactat motivarea la acel moment. Trei judecători ai CCR – Ion Predescu, Tudorel Toader și Acsinte Gaspar – au declarat că nu au fost informați în mod direct de această modificare și nu au participat la nicio ședință în care să fie aprobată aceasta.

De asemenea, s-a discutat posibilitatea ca referendumul să fie validat sau invalidat cu o majoritate simplă, de cinci voturi pentru și patru contra. În prezent, pentru a se putea lua o decizie este nevoie de o majoritate de două treimi (șase voturi contra trei). La ora transmiterii acestei ştiri nu se știa dacă judecătorii au luat vreo decizie în această privință.

Citeşte mai multe despre:   Curtea Constitutionala,   sedinta,   decizie,   referendum