Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment CCR a stabilit: Persoanele care nu au discernământ din cauza alienaţiei ori debilităţii mintale nu trebuie să-și piardă exercițiul tuturor drepturilor civile

CCR a stabilit: Persoanele care nu au discernământ din cauza alienaţiei ori debilităţii mintale nu trebuie să-și piardă exercițiul tuturor drepturilor civile

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 16 Iul 2020, 15:38
CCR a stabilit: Persoanele care nu au discernământ din cauza alienaţiei ori debilităţii mintale nu trebuie să-și piardă exercițiul tuturor drepturilor civile Eveniment

Curtea Constituțională a admis, joi, cu unanimitate de voturi, sesizarea referioare la prevederea din Codul Civil potrivit căreia „persoana care nu are discernământul necesar pentru a se îngriji de interesele sale, din cauza alienaţiei ori debilităţii mintale, va fi pusă sub interdicţie judecătorească”. CCR a stabilit astfel că prevederea cuprinsă în art.164 alin.(1) din Codul civil nu este constituțională.

 

CCR a declarat neconstituțională o prevedere din Codul Civil privind exercitarea drepturilor de către alienați și debili mintal

 

Potrivit CCR, judecătorii au constatat că măsura de ocrotire a punerii sub interdicție judecătorească nu este însoțită de suficiente garanții care să asigure respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

”Aceasta nu ține cont de faptul că pot exista diferite grade de incapacitate și nici de diversitatea intereselor unei persoane, nu se dispune pentru o perioadă determinată de timp și nu este supusă unei revizuiri periodice”, se arată într-un comunicat de presă al CCR.

Potrivit deciziei Curții, orice măsură de ocrotire trebuie să fie adaptată la viața persoanei, să se aplice pentru  cea mai scurtă perioadă de timp, să fie revizuită periodic și să țină cont de voința și preferințele persoanelor cu dizabilități.

”De asemenea, la reglementarea unei măsuri de ocrotire, legiuitorul trebuie să țină cont de faptul că pot exista diferite grade de incapacitate, iar deficiența mintală poate varia în timp. Lipsa capacității psihice sau a discernământului poate lua diferite forme, spre exemplu totală/parțială sau reversibilă/ireversibilă, situație care reclamă instituirea unor măsuri de ocrotire adecvate realității și care, însă, nu se regăsesc în reglementarea măsurii interdicției judecătorești”, se mai arată în comunicatul de presă al Curții Constituționale.

Astfel, CCR precizează că diferitele grade de dizabilitate trebuie să beneficieze de ocrotire corespunzătoare, iar în acest sens, legiuitorul trebuie să identifice soluții proporționale.

O incapacitate nu trebuie să conducă la pierderea exercițiului tuturor drepturilor civile, ci trebuie analizată în fiecare caz în parte, atrag atenșia judecătorii constituționali.A adormit pe plaja din Costinești, lângă Obelisc. Când s-a trezit, turistul a avut parte de cea mai neplăcută surpriză

 

Alte decizii luate de CCR în ședința din 16 iulie

 

Tot în ședința de joi, CCR a declarat ca fiind neconstituționale prevederile din Legea nr.165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România. Este vorba despre articolul potrivit căruia „Plata sumelor de bani reprezentând despăgubiri în dosarele aprobate de către Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi, precum şi a sumelor stabilite prin hotărâri judecătoreşti, rămase definitive şi irevocabile la data intrării în vigoare a prezentei legi, se face în termen de 5 ani, în tranşe anuale egale, începând cu 1 ianuarie 2014".

Și tot joi, Curtea Constituțională a admis sesizarea cu privire la art.524 alin.(3) din Codul de procedură civilă, care prevede că: „Contestaţia se soluţionează de către completul învestit cu judecarea cauzei de îndată sau în termen de cel mult 5 zile, fără citarea părţilor”.

 

Citeşte mai multe despre:   CCR