Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment CCR: Atacurile din ultima perioadă echivalează cu desfiinţarea Curţii Constituţionale

CCR: Atacurile din ultima perioadă echivalează cu desfiinţarea Curţii Constituţionale

Un articol de: - 03 Iul 2012, 14:33
CCR: Atacurile din ultima perioadă echivalează cu desfiinţarea Curţii Constituţionale Foto: enational.ro Eveniment

Judecătorii constituţionali afirmă că toate atacurile din ultima perioadă echivalează cu desfiinţarea Curţii Constituţionale în componenţa actuală stabilită pe baza Constituţiei și că au fost încălcate dispoziţiile contituţionale potrivit cărora pe timpul mandatului judecătorii sunt inamovibili.

”În cei 20 de ani de la constituire, Curtea Constituţională şi-a exercitat cu toată responsabilitatea atribuţiile stabilite prin Constituţie, activitatea ei fiind apreciată atât de forţele politice şi de instituţiile juridice interne, de cetăţeni, cât şi de instituţiile similare din alte state şi de organizaţiile internaţionale.

Prin activitatea sa, Curtea Constituţională s-a manifestat ca o adevărată instanţă naţională a apărării drepturilor omului şi a instituţiilor statului, contribuind la consolidarea prestigiului ţării ca stat democratic şi de drept” se arată într-un comunicat al CCR, redat de Mediafax.

”Această măsură încalcă grav dispoziţiile art.145 din Constituţia României, în care se prevede că pe durata exercitării mandatului judecătorii sunt inamovibili – adică nu pot fi revocaţi” se mai arată în comunicat.

În acest caz, Curtea Constituţională a sesizat Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia), Conferinţa Curţilor Constituţionale din Europa, precum şi celelalte instituţii europene.

Precizările vin în contextul în care, în ultima perioadă, premierul a sfidat Curtea prin nerespectarea deciziei CCR, iar USL a lansat o campanie pentru revocarea din funcție a doi dintre judecătorii acestui organism.

Citeşte mai multe despre:   Curtea Constitutionala,   judecator,   Constitutie