Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Curtea Constituţională decide joi dacă validează rezultatele referendumului pe justiţie: Mai multe contestaţii privind respectarea procedurii de organizare au fost înaintate

Curtea Constituţională decide joi dacă validează rezultatele referendumului pe justiţie: Mai multe contestaţii privind respectarea procedurii de organizare au fost înaintate

Un articol de: Sebastian Pricop - 27 Iun 2019, 08:58
Curtea Constituţională decide joi dacă validează rezultatele referendumului pe justiţie: Mai multe contestaţii privind respectarea procedurii de organizare au fost înaintate Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Eveniment

Judecătorii de la Curtea Constituţională vor relua marţi dezbateriile privind validarea rezultatelor referendumului pe justiţie inițiat de președintele Klaus Iohannis şi aprobat în proporţie covârşitoare de către români.

Pe ordinea de zi se află cinci contestaţii referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului din 26 mai. 

Printr-una dintre contestații este solicitată anularea decretului prin care preşedintele Klaus Iohannis a dispus organizarea referendumului din 26 mai, precum și infirmarea rezultatelor referendumului. 

La şedinţa din 12 iunie, judecătorii au decis să amâne dezbaterile. Două zile mai târziu, preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a transmis o solicitare Biroului Electoral Central (BEC) în care cere lămuriri referitoare la listele pentru referendum, întrebând, printre altele, de ce numărul votanţilor nu a fost identic la cele două întrebări. 

Biroul Electoral Central (BEC) i-a răspuns președintelui Curții Constituționale, Valer Dorneanu, că numărul diferit de alegători la cele două întrebări de la referendumul din 26 mai se datorează unei "erori generate de formularea ambiguă a legii" privind organizarea și desfășurarea referendumului. 

BEC arată în documentul trimis CCR că "lista pentru referendum" este mai mare decât lista electorală permanentă pentru că unii președinți de secții de votare i-au adaugat și pe cei care au votat pe listele sumplimentare la numărul celor care au votat pe liste permanente. Biroul Electoral Central spune că fost o eroare generată de formularea ambiguă a legii, iar BEC nu a putut interveni pentru că nu intră în atribuțiile instituției. 

Curtea Constituțională trebuie să stabilească dacă a fost respectată procedura pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului şi să confirme rezultatele acestuia. Înaintea publicării în Monitorul Oficial, hotărârea se prezintă Camerei Deputaţilor şi Senatului, întrunite în şedinţă comună.

Citeşte mai multe despre:   Curtea Constitutionala,   Klaus Iohannis,   Valer Dorneanu