Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment CCR: Pensiile speciale ale aleşilor locali, neconstituţionale

CCR: Pensiile speciale ale aleşilor locali, neconstituţionale

Un articol de: - 20 Iul 2016, 14:23
CCR: Pensiile speciale ale aleşilor locali, neconstituţionale Foto: cititulnudoare.ro Eveniment

Curtea Constituţională a declarat neconstituţional proiectul de lege privind acordarea pensiilor speciale pentru aleşii locali.

"Am admis sesizarea Guvernului, plecând de la premisa că, după reexaminare, Parlamentul nu a urmat de la început calea ar fi trebuit, pentru că noi declarasem în întregime legea neconstituţională, deci trebuiau parcurse de la început fazele parlamentare", a spus preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, transmite news.ro.

Decizia a fost luată în unanimitate.

„Problema acestor pensii speciale este că nu respectă principiul contributiviţăţii. Pensie specială înseamnă că dai mai mult decât categoria respectivă a contribuit la bugetul de pensii, deci cineva trebuie să suporte acest surplus. Am decis să trimitem din nou acest proiect de lege la Curtea Constituţională. Chiar astăzi am semnat”, a spus Dacian Cioloș .

„Din lege nu reiese clar cum ar urma să fie finanţate aceste pensii sau indemnizaţii speciale. Ele, aşa cum e prevăzută legea acum, ar continua să impacteze bugetul de stat pentru că şi bugetele locale, în mare parte, sunt alimentate tot din bugetul de stat. Şi, pe de altă parte, nu se respectă principiul contributivităţii, legea aceasta ar urma să se aplice retroactiv, deci am cerut din nou CCR să clarifice dacă aceste elemente, care în continuare sunt menţinute în lege, sunt constituţionale”, a mai precizat Dacian Cioloș.

Citeşte mai multe despre:   CCR,   pensii speciale,   neconstitutional