Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment CCR respinge inițiativa privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi

CCR respinge inițiativa privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi

Un articol de: B1.ro - 21 Mai 2019, 16:56
Eveniment

Plenul Curții Constituționale anunță că a luat în dezbatere iniţiativa legislativă a cetăţenilor intitulată “Lege privind modificarea unor acte normative în materie electorală”, care viza alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

În urma deliberărilor, CCR, cu unanimitate de voturi, a constatat că iniţiativa nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de art.74 alin.(1) din Constituţie, respectiv numărul de susținători (de cel puțin 100.000) și dispersia teritorială (să provină din cel puțin un sfert de din județele țării, iar în fiecare din aceste județe, respectiv în municipiul București, să fie înregistrate cel puțin 5.000 de semnături).

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Senatului.

Pentru acest demers au fost strânse 140.000 de semnături, dintre care 120.000 validate de primării şi depuse la Curte împreună cu inițiativa. Inițiativa cetățenească depusă de grupul parlamentar USR prevedea alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Aceasta, în condițiile în care în 2011 a fost modificată legislația, astfel încât alegerile locale să aibă doar un tur de scrutin.

Citeşte mai multe despre:   CCR