Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment CCR: Restrângerea atribuțiilor Curții știrbește autoritatea acesteia și afectează principiile constituționale

CCR: Restrângerea atribuțiilor Curții știrbește autoritatea acesteia și afectează principiile constituționale

Un articol de: - 12 Iul 2012, 23:29
CCR: Restrângerea atribuțiilor Curții știrbește autoritatea acesteia și afectează principiile constituționale Foto: flux.md Eveniment

În motivarea Curții Constituționale privind neconstituționalitatea restrangerii atributiilor sale se arată inițiativa Guvernului știrbeaștea autoritatea instituției și afectează principiile constituționale, scrie HotNews.

''Examinând, în cadrul controlului de constituționalitate a priori, dispozițiile (...) instanța de contencios constituțional a reținut că (...) CCR este garantul supremației Constituției și unica autoritate de jurisdicție constituțională în România'', se precizează în motivare.

CCR asigură controlul de constituționalitate al actelor, procedurilor sau împrejurărilor cu privire la care a fost sesizată, constatând conformitatea sau neconformitatea acestora cu Legea fundamentala.

Modificarea legislativă ''nu face decât să știrbească autoritatea Curtii Constituționale – instituție fundamentală a statului și să înfrângă astfel principiile statului de drept, conducând la dificultăți deloc imprevizibile în realizarea unei politici de stat adecvate consolidării și dezvoltării unui stat democratic, în care respectarea Constituției, a supremației sale și a legilor este obligatorie'' se mai arată în documentul citat.

La începutul lunii iulie, Guvernul a decis, prin ordonanţă de urgenţă, să modifice Legea 47 privind atribuțiile CCR, stabilind că instituţia nu va mai emite un aviz obligatoriu asupra hotărârilor Parlamentului.

În urma unei contestații depuse de PDL privind această decizie, CCR a dat aviz de neconstituționalitate a modificărilor aduse legii.

Decizia este definitivă și irevocabilă și urmează a fi publicată în Monitorul Oficial.

Citeşte mai multe despre:   Curtea Constitutionala,   motivare,   Monitorul Oficial