Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Augustin Zegrean: Preşedintele nu poate fi obligat de nimeni să îşi îndeplinească obligaţiile. Tudorel Toader nu poate sesiza Curtea Constituţională (VIDEO)

Augustin Zegrean: Preşedintele nu poate fi obligat de nimeni să îşi îndeplinească obligaţiile. Tudorel Toader nu poate sesiza Curtea Constituţională (VIDEO)

Un articol de: - 16 Apr 2018, 18:33
Augustin Zegrean: Preşedintele nu poate fi obligat de nimeni să îşi îndeplinească obligaţiile. Tudorel Toader nu poate sesiza Curtea Constituţională (VIDEO) Eveniment

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a afirmat, într-o intervenţie telefonică pentru B1TV, că preşedintele Klaus Iohannis nu poate fi obligat de nimeni să îşi îndeplinească atribuţiile pe care le are prin lege şi anume să decidă privind o cerere de revocare a procurorului-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi.

„Ce decizie să atace, că președintele nu dă o decizie prin care spune „Nu revoc”. Doar dacă o revocă președintele trebuie să dea o decizie. Ce ar putea să facă în mintea lor năstrușnică, ei pot să spună că este conflict judiric de natură constituțională între Guvern și președinte pentru că ministrul Justiției, fiind membru al Guvernului, ei pot să spună că Executivul a cerut și președintele nu a vrut. Dar nu îl poate obliga nimeni pe președinte să facă asta. Dacă președintele nu dă un act prin care spune „resping cererea”, ei nu au ce să atace. Și chiar dacă președintele ar da un decret de respingere a solicitării ministrului Justiției, decretele nu pot fi atacate la CCR”, a explicat fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Privind modificările la legile justiţiei prin care se vrea să se stipuleze că preşedintele poate refuza motiva o singură dată numirea sau revocarea unui procuror-şef, Augustin Zegrean a precizat că aceasta nu produce niciun efect pentru că nu a fost promulgată şi momentan se află în proces de analiză privind constituţionalitatea la CCR.

Fostul preşedinte CCR a subliniat privind procedura de revocare a şefei DNA că "CSM este cel care se ocupă de cariera magistraţilor nu Ministerul Justiţiei", referitor la faptul că Iohannis a subliniat că a luat în considerare avizul dat de CSM privind revocarea în faţa "aşa-zisului raport" întocmit de Tudorel Toader.

Augustin Zegrean a mai precizat că Tudorel Toader nu poate sesiza CCR precum a anunţat, astfel de sesizări putând fi făcute de Guvern sau de preşedinţii celor două camere ale Parlamentului.