Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment CCR va analiza sesizarea președintelui privind legea referendumului pe 23 octombrie

CCR va analiza sesizarea președintelui privind legea referendumului pe 23 octombrie

Un articol de: - 23 Sep 2013, 14:14
CCR va analiza sesizarea președintelui privind legea referendumului pe 23 octombrie Foto: amosnews.ro Eveniment

Contestația adusă la Legea Referendumului de președintele Traian Băsescu va fi dezbătută de către judecătorii Curții Constituționale pe data de 23 octombrie.

Sesizarea de neconstituționalitate a președintelui a fost trimisă, sâmbătă, șeful statului acuzând că pragul de 30% prezență la referendum încalcă principiile democrației și suveranitatea poporului.

Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, transmisă președintelui României spre promulgare, este neconstituţională deoarece contravine dispoziţiilor Art. 1 alin (3) din Constituția României, republicată, potrivit cărora „România este stat de drept, democratic și social, în care demnitatea omului, drepturile și libertățile cetățenilor, libera dezvoltare a personalității umane, dreptatea și pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradițiilor democratice ale poporului român și idealurilor Revoluției din decembrie 1989, și sunt garantate”, precum și prevederilor Art. 2 alin. (1) și (2) din Constituţia României, republicată, prin care se stipulează următoarele: „(1) suveranitatea națională aparține poporului român, care o exercita prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice și corecte, precum și prin referendum. (2) niciun grup și nicio persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu”, sunt motivele pentru care președintele contestă această lege.

Prin legea referendumului aprobată de Parlament se reduce pragul privind prezența la un referendum de la pragul de 50% la pragul de 30% din totalul populației cu drept de vot.

Citeşte mai multe despre:   Traian Basescu,   CCR