Ce efecte secundare au avut voluntarii care au testat vaccinurile anti-COVID-19 Pfizer și Moderna
Șeful Operațiunii Warp Speed pentru vaccinarea anti-coronavirus din SUA, doctorul Moncef Slaoui, a spus că aproximativ 10-15% dintre voluntarii cărora le-au fost administrate vaccinurile Pfizer și Moderna împotriva COVID-19 au avut efecte secundare ”semnificativ observabile”, potrivit CNBC, citat de HotNews.ro.
Ce efecte adverse au avut voluntarii
Acesta mai spune că oamenii care au prezentat efecte secundare au avut roșeață și durere la locul injecției, dar și febră, frisoane, dureri musculare și dureri de cap.
Legat de problemele pe termen mai lung, precum bolile autoimune, nu au fost diferențe între voluntarii care au primit vaccinul și cei cărora li s-a administrat un produs placebo în testele clinice de la cele două vaccinuri, ”lucru foarte liniștitor”, potrivit oficialului.
Doctorul a adăugat faptul că acum cunoaștem efectele pe termen scurt și pe cele pe termen mediu care pot apărea după vaccinare, dar nu și pe cele pe o perioadă foarte lungă.
Marea Britanie a devenit prima țară din lume care autorizează vaccinul de la Pfizer și BioNTech împotriva COVID-19
Regatul Unit a devenit prima țară din lume care autorizează vaccinul anti-coronavirus de la Pfizer și BioNTech pentru utilizare pe scară largă, transmite BBC. MHRA, autoritatea britanică de reglementare în sector, susține că injecția, care oferă o protecție de 95% împotriva bolii COVID-19, este sigură pentru a fi distribuită. Procesul de imunizare ar putea începe în termen de câteva zile în rândul categoriilor de persoane prioritare la vaccinare.
Marea Britanie a comandat deja 40 de milioane de doze – suficient pentru a vaccina 20 de milioane de persoane, cu câte două injecții pentru fiecare.
În jur de 10 milioane de doze ar putea fi disponibile în curând, cu primele doze ajungând în Marea Britanie în următoarele zile.A stat în casă cu un coif vechi de 2500 ani, găsit în Siret. Apoi, mascaţii i-au bătut la uşă şi i-au spus ce e coiful, de fapt. A "îngheţat" !
Totuși, experții sunt de părere că, deși vaccinarea poate să înceapă, populația trebuie să rămână vigilentă și să se conformeze regulilor de protecție sanitară pentru a limita răspândirea pandemiei.