Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Ce jucării dăruim copiilor în funcție de vârstă?

Ce jucării dăruim copiilor în funcție de vârstă?

Un articol de: - 09 Mar 2018, 14:08
Eveniment

Aproape că nu există copil care să nu aibă cutii întregi de jucării. Plușuri, păpuși de tot felul, jocuri creative, precum jucării Lego de la Disney, puzzle-uri, mașinuțe, piste – toate acestea reprezintă universul celor mici. Cu toate acestea nu trebuie să cumpărăm orice fel de jucărie, ci doar pe acelea care le sunt potrivite vârstelor și care ar putea contribui în vreun fel la dezvoltarea și cunoașterea celor mici.

Camerele copiilor sunt pline uneori de jucării nefolosite. Sunt cumpărate pentru că reprezintă un moft și mai apoi sunt aruncate în cutiile de depozitare. De aceea, trebuie să acordăm multă atenție atunci când alegem o jucărie pentru copii, așa încât aceasta să nu rămână nefolosită. Atunci când ajungi cu un copil într-un raion cu jucării o să îți dai seama că vrea de toate, însă este bine să încerci să triezi jucăriile de pe raft și să îi oferi doar ceea ce l-ar ajuta și i-ar face copilăria mai frumoasă.

Jucării potrivite pentru un bebeluș mai mic de șase luni

Deși sunt mici de tot, până și bebelușii se joacă și iubesc jucăriile. Este bine să îi cumperi copilului atât de mic jucării care să îl stimuleze senzorial, foarte colorate și cu anumite sunete, liniștite, care să îl ajute să se relaxeze. Textura jucăriei trebuie să fie moale, să nu existe piese care să se poată desface astfel încât să le poată înghiți. Plasați jucăriile în dreptul privirii copilului, bebelușul neavând foarte multă mobilitate.

Jucării potrivite pentru un copil de la șase luni la un anișor

Iată că bebelușul începe să se ridice, să stea pe burtică, să meargă de-a bușilea. Se află în etapa de cunoaștere și de cercetare, așa că va fi mai mult ca sigur încântat de jucării. Ai putea să îi oferi jucării interactive, bebelușul putând apăsa pe butoane și mai ales va putea să le manipuleze mai ușor. Ai putea să îi oferi copilului cărți cu imagini mai mari, fiind interesat să descopere.

Jucării potrivite pentru un copil de la unu la doi anișori

Copilul va fi interesat în continuare de noi și noi descoperiri și își va dori de data aceasta tot mai multe jucării. Se va afla în etapa în care va putea construi lucruri simple, va putea asambla piesele mari ale unui Lego sau chiar un puzzle cu puține piese și destul de mari. Va iubi în continuare jucăriile interactive, cele pe care le poate manevra, precum un trenuleț, o mașină, căluț, dar și păpușile și plușurile.

Jucării potrivite pentru un copil de la doi la trei anișori

Un copil aflat la această vârstă va fi fascinat de păpuși și mașinuțe. Va dori să își îmbrace păpușile, să le pieptene, să le adoarmă. De asemenea, un băiat va construi piste de mașinuțe și va urmări atent traseul mașinii sale preferate. Va rămâne în continuare apropiat de puzzle și Lego.

Jucării potrivite pentru un copil mai mare de trei anișori

Ai putea încerca un Lego Disney, piesele acestuia stimulându-i destul de mult creativitatea și imaginația. Va dori astfel să construiască lumea eroilor preferați, va fi interesat de forme și culori, dar și de tot ceea ce va putea crea cu ajutorul pieselor.

Un puzzle cu piese mai multe și puțin mai mici ar putea fi o soluție pentru un copil mai mare de trei anișori. Pe măsură ce va crește te vei putea aventura către puzzle-uri mai complicate.

Cu toate că este destul de mare, un copil va dori să se joace în continuare chiar și la vârsta de 7-8 anișori cu păpuși, plușuri și mașinuțe, așa că nu îi interzice să facă acest lucru.

Este bine ca ori de câte ori îi oferi o jucărie să o alegi în funcție de vârsta și de necesitățile copilului, fie un Lego Disney, fie un puzzle sau un pluș.