Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Ce pedeapsă riscă Liviu Dragnea în Dosarul TelDrum, potrivit Codului Penal

Ce pedeapsă riscă Liviu Dragnea în Dosarul TelDrum, potrivit Codului Penal

Un articol de: Traian Avarvarei - 29 Iun 2020, 17:32
Ce pedeapsă riscă Liviu Dragnea în Dosarul TelDrum, potrivit Codului Penal Foto: Inquam Photos / George Calin Eveniment

Deținut în Penitenciarul Rahova de un an, după condamnarea din dosarul angajărilor fictive, Liviu Dragnea a fost citat în data de 26 iunie la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în dosarul Tel Drum, la doi ani și jumătate de la punerea sub acuzare. Fostului șef PSD I s-a adus la cunoștință calitatea de inculpat în acest dosar, în care Dragnea riscă o condamnare de cel puțin șase ani, potrivit Codului Penal.

 

 ALERTĂ ÎN ROMÂNIA! MARE ATENȚIE! HACKERII CER BANI ÎN NUMELE CELEBREI CÂNTĂREȚE, PE INTERNET. MULȚI ROMÂNI ȘI-AU LUAT ȚEAPĂ

Liviu Dragnea riscă o condamnare de cel puțin 6 ani în dosarul Tel Drum

 

 

Condamnarea la 3 ani și jumătate de închisoare a lui Liviu Dragnea nu este singura problemă a fostului lider PSD, un alt caz, dosarul Tel Drum intrând și el în linie dreaptă. Acesta a ajuns la la finele săptămânii trecute la DNA, citat pentru inculpare în acest caz.

A recunoscut-o și liderul PSD, într-un interviu acordat din spatele gratiilor, prin skype, pentru o televiziune de știri, în care s-a apărat în fața acuzațiilor de fraudă cu fonduri europene din dosar.

“Sunt citat la DNA, în dosarul cu Tel Drum. Brusc, după 3 ani, e pus din nou pe tapet, cu puțin înainte de campanie. Ce vorbeam de la început. Încep iar discuțiile și dezbaterile despre acest dosar. Dacă mă întrebi de ce sunt acuzat, nu prea știu. Era vorba de două drumuri făcute cu bani europeni.

Am înțeles că a rămas doar un drum în dosar. Drumurile există. În mandatul meu s-au făcut două drumuri importante pentru acel județ. Acolo se știa. În 2000, când am venit președdinte al CJ, nu era niciun drum în firea lui. Toată lumea când trecea cu mașina mă înjura, pentru că erau pline de gropi. Lucrurile s-au schimbat. Sunt două drumuri pe care se circulă și banii europeni au fost folosiți pentru ele.

Pe citație scrie că mă cheamă să-mi aducă la cunoștință calitatea de inculpat”, a spus Dragnea.

Potrivit procurorilor Dragnea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, a iniţiat un grup infracţional organizat din care au făcut şi fac parte funcţionari ai instituţiilor din administraţia publică şi persoane din mediul de afaceri. Grupul iniţiat în anul 2001 avea ca principal scop obţinerea frauduloasă a unor sume importante din contractele finanţate din fonduri publice , prin comiterea unor infracţiuni de abuz în serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscală ori spălarea banilor.

În noiembrie 2017, Liviu Dragnea a fost pus sub urmărire penală. Fostul lider PSD a susținut, de fiecare dată, că este nevinovat iar acum, de fapt, ar fi folosit în campania electorală care urmează.

VIDEO


 

Fostul președinte al PSD a inaintat ulterior o plângere în legătură cu ancheta Tel Drum de la DNA, deschisă în urma unor cercetări OLAF, dar ea a fost respinsă de Tribunalul Uniunii Europene.

Astfel, conform noului Cod Penal, constituirea unui grup infracțional organizat se pedepsește cu închisoare de la unu la cinci ani. Deturnarea de fonduri din bugetele Comunităților Europene se pedepsește cu închisoare de la unu la cinci ani, însă, dacă fapta a produs consecințe deosebit de grave pedeapsa este închisoarea strictă de la 5 la 15 ani, potrivit Newsweek. Totodată, pedeapsa pentru abuzul în serviciu se pedepsește cu închisoarea fiind la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.

Astfel, în cazul în care Liviu Dragnea ar fi condamnat și ar primi pedepsele minime, ar trebui să stea în închisoare 6 ani din care 5 pentru deturnare de fonduri europene cu consecințe deosebit de grave și  încă un an reprezentând o treime din totalul pedepselor pentru constituire de grup infracțional (1 an) și abuz în serviciu (2 ani).

Dacă Liviu Dragnea ar fi condamnat și ar primi pedepsele maxime, atunci ar avea de stat 19 ani la închisoare ( 15 pentru deturnare de fonduri europene cu consecințe deosebit de grave plus o treime din condamnările pentru grup infracțional și abuz în serviciu).

 

 

 

Dosarul Tel Drum. Lista inculpaților

 

 

 

Compania Tel Drum a fost înființată în 1999, ca societate în subordinea Consiliului Județean Teleorman. Un an mai târziu, Liviu Dragnea a devenit președinte al Consiliului Județean Teleorman, care ar fi dirijat activitatea companiei prin intermediari. 

Astfel, Liviu Dragnea este acuzat că ar fi încasat zeci de milioane de euro, bani publici, respectiv de la Uniunea Europeană.

Pe lângă fostul lider PSD, în atenția procurorilor se mai află: Fișcuși Marian, Petre Pitiș, Neda Florea, Ion Florian, Mugur Bătăuș, Victor Piperea, Daniel Neagoe și Marin Predescu.

Citeşte mai multe despre:   Liviu Dragnea,   Tel Drum