Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Ce se întâmplă cu peștele care este eliberat în pescuitul sportiv?

Ce se întâmplă cu peștele care este eliberat în pescuitul sportiv?

Un articol de: - 13 Aug 2020, 11:18
Ce se întâmplă cu peștele care este eliberat în pescuitul sportiv? Eveniment

Spre deosebire de pescuitul comercial sau amator, pescuitul sportiv se practică în regim catch&release; asta înseamnă că nu se păstrează exemplarele prinse, iar peștii trebuie eliberați cât mai repede în apă.

Echipamentele utilizate pentru pescuitul sportiv sunt caracteristice fiecărei categorii de pescuit (staționar, la crap, la răpitori, marin) și includ: undițe sau lansete, mulinete, plumbi, cârlige, momeli. Vezi aici oferta de undițe care se pot folosi și pentru pescuitul sportiv în apă sărată (în mare) și pentru pescuitul sportiv în apă dulce.

Pentru a păstra volumul unor specii de pești cu desfășurarea pescuitului sportiv activ este necesară eliberarea capturilor de pește în apă. De exemplu, în anumite lacuri și bălți din România este obligatoriu de respectat sistemul catch&release, dar, în același timp, pescarul trebuie să fie sigur că nu-i provoacă daune iremediabile peștelui eliberat.

 

Asta înseamnă aplicarea unor restricții sau respectarea unor reguli la pescuit, prin care pescarii încearcă să practice această activitate fără a omorî peștele capturat. Iată câteva dintre aceste reguli, care ar trebui respectate de pescari:

  • Folosirea de cârlige simple, sigure, care nu provoacă răi grave peștilor, ce pun în pericol supraviețuirea acestora. Acest tip de cârlig trebuie scos cu atenție din gura peștelui, fără a-i provoca deteriorarea structurii gurii sau a gâtului. În caz contrar, peștele poate suferi răni grave și poate ajunge în imposibilitatea de a se hrăni sau a respira, astfel în scurt timp moare.

  • Specialiștii spun că și rănile mici afectează starea peștelui, dar el reușește să supraviețuiască, deși este aproape în imposibilitatea de a se hrăni normal.

  • Peștele prins în cârlig trebuie eliberat rapid, pentru că el deja luptă pentru viața lui și trece printr-o perioadă de stres sever, are îi poate curma viața.UN ADEVĂRAT MIRACOL! S-a dus cu iubitul său necredincios la mormântul Părintelui Arsenie Boca. Când au ajuns acolo, ceva cu totul NEAȘTEPTAT i s-a întâmplat tânărului

  • Eliberarea peștelui trebuie să se facă cu delicatețe, el trebuie pus în apă într-o poziție verticală, la început are tendința de a staționa câteva secunde, pentru ca apoi să-și revină și să înoate cât mai repede.

  • Manipularea peștelui se face ușor, cu mâinile ude; mâinile trebuie să aibă temperatura apei în care trăiește. În acest fel se previne șocul termic și eliminarea mucusului de pe corpul acestuia. Foarte important este să nu se atingă deloc branhiile și nici să nu se strângă capul peștelui.

  • Scoaterea cârligului trebuie să se facă rapid și cât mai ușor, recomandat fiind să se păstreze peștele în apă. Uneori este bine să se taie cârligul decât să se producă leziuni grave în părțile vitale ale peștelui prins, mai ales dacă acel cârlig este fixat în esofag.

  • Aducerea peștelui spre țărm și lovirea acestuia de stânci, scoici sau pietre, îi poate provoca răni mari din cauza impactului sau a frecării de aceste suprafețe colțuroase și aspre. Peștele va pierde din mucusul protector de pe corp și apoi riscul de a suferi de infecții este mai mare. Dacă țărmul este pietros și nisipos, indicat este să se elibereze peștele în apă, nu trebuie adus la mal.

  • Când peștele este foarte epuizat trebuie păstrat în apă chiar și atunci când se scoate cârligul, apoi trebuie eliberat cât mai rapid.

  • Dacă la început este staționar, el trebuie deplasat spre curent înainte și înapoi, pentru ca apa cu oxigen să intre în branhii, iar apoi, când își revine, el va încerca să se elibereze singur din mâinile pescarului.

  • Când peștele ajunge lângă barcă, se folosește salteaua de primire, iar pentru extragerea cârligului prins în gura peștelui se poate utiliza o pensă sau un degorjor.

Pentru ca peștele să aibă șanse să supraviețuiască, nu se ține mai mult de 2 minute afară din apă. În plus, el trebuie udat constant cu apă, pentru că altfel se sufocă. Cel mai indicat este să fie ținut tot timpul în apă, pentru că așa se va reface mai repede după extragerea cârligului, desigur asta depinde și de daunele suferite. Peștele care și-a revenit are capacitatea de a înota rapid și de a pleca prin forțele proprii în adâncurile apei.