Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Ce spune LEGEA în cazul Mirel Palada: Riscă sau nu PUȘCĂRIA? De ce nu se SESIZEAZĂ din oficiu organele statului? (VIDEO - MOMENTUL AGRESIUNII)

Ce spune LEGEA în cazul Mirel Palada: Riscă sau nu PUȘCĂRIA? De ce nu se SESIZEAZĂ din oficiu organele statului? (VIDEO - MOMENTUL AGRESIUNII)

Un articol de: - 14 Sep 2017, 14:16
Eveniment

Incidentul dintre fostul purtător de cuvânt al Guvernului Ponta, sociologul Mirel Palada și vicepreşedintele Senatului, Mihai Goţiu, în pauza publicitară a emisiunii Talk B1, a declanșat o uriașă dezbatere în spațiul public.

Cum și în ce condiții va fi pedepsit un astfel de derapaj major, ce implică persoane publice, de către lege?

Judecătorul Cristi Dănileţ a expus pe contul său de Facebook „traseul” unui astfel de incident şi care sunt consecinţele pe care le va suferi acuzatul, în cazul în care partea vătămată va depune plângere (și Mihai Goțiu a spus că o va face...).

Imaginile agresiunii din studioul B1 TV

 „Art.193 C.pen: „Lovirea sau alte violenţe - (1) Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. (2) Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă. (3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate”.

Art. 296 C.proc.pen: „Termenul de introducere a plângerii prealabile - (1) Plângerea prealabilă trebuie să fie introdusă în termen de 3 luni din ziua în care persoana vătămată a aflat despre săvârşirea faptei”.

Dacă victima nu depune plângere prealabilă, sau dacă îşi retrage plângerea prealabilă sau dacă ajunge la o înţelegere prin mediere cu autorul faptei, atunci procesul nu poate demara, respectiv se opreşte. Nu vor exista niciun fel de consecinţe asupra autorului nici atunci, nici pe viitor”, a scris judecătorul Cristi Dănileţ, pe pagina personală de Facebook, potrivit Cancan.

La cele spuse de omul legii, mai trebuie adusă în discuție și infracțiunea de ultraj.

Art. 257 C.proc.pen: „ (1) Ameninţarea săvârşită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă, lovirea sau alte violenţe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul săvârşite împotriva unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime.
(2) Săvârşirea unei infracţiuni împotriva unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat ori asupra bunurilor acestuia, în scop de intimidare sau de răzbunare, în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime. ”

Așadar, întrucât a atacat o persoană publică, Mirel Palada ar trebui să primească un spor de 30% la pedeapsă.

Un alt aspect pe care judecătorul nu l-a abordat, dar opinia publică a făcut-o, este cel cu privire la sesizarea din oficiu a organelor statului.  

Iată ce spune legea cu privire la modul de sesizare a organelor de urmărire penală, prevăzut în secțiunea I, cap. IV, t. I, C. proc. pen., partea specială. Organele de urmarire penala se sesizează din oficiu, în situațiile în care ele constată în mod direct săvârșirea unor infracțiuni sau află despre acestea prin intermediul mijloacelor de informare în masă (presă, radio, televiziune etc.), adică prin orice canale în afară de plângere sau denunț. La sesizarea din oficiu, organul de urmărire penală încheie procesul-verbal care constituie și actul de începere a urmăririi penale.

Așadar, sunt întrunite condițiile ca poliția și parchetul să-i bată la poartă lui Palada în orice clipă. Ar fi trebuit să o fi făcut deja. Să sperăm că se va întâmpla...

Mihai Goțiu, explicații despre incidentul nefericit în care a fost bătut de Mirel Palada

Citeşte mai multe despre:   lege,   cod penal,   ultraj
 
Loading...