Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Ce spune Valeriu Gheorghiță despre administrarea, în România, a unei singure doze de vaccin pentru cei care au avut COVID-19 și despre vaccinarea cu trei doze a presoanelor din anumite categorii (VIDEO)

Ce spune Valeriu Gheorghiță despre administrarea, în România, a unei singure doze de vaccin pentru cei care au avut COVID-19 și despre vaccinarea cu trei doze a presoanelor din anumite categorii (VIDEO)

Un articol de: Elena Stanciu - 02 Mar 2021, 14:58
Ce spune Valeriu Gheorghiță despre administrarea, în România, a unei singure doze de vaccin pentru cei care au avut COVID-19 și despre vaccinarea cu trei doze a presoanelor din anumite categorii (VIDEO) Eveniment

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, medicul Valeiu Gheorghiță, spune că deocamdată nu există studii suficiente în baza cărora să fie luată decizia de administrarea a unei singure doze de vaccin în cazul persoanelor care au trecut deja prin boală și au anticorpi sau pentru administrarea a trei doze persoanelor care suferă de obezitate, de exemplu.

 

Se poate administra doar o doză de vaccin anti-COVID-19 în cazul celor care au trecut prin boală? 

 

Întrebat în conferința de presă de marți, dacă s-a stabilit dacă perosanele care au trecut deja prin infecția cu coronavirus prot primi doar o doză de vaccin, Valeriu Gheorghiță a răspuns: ”Nu există o hotărâre. Am trimis o adresă către Ministerul Sănătății, către Comisia Știițifică și către Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale de reevaluare a criteriului de vârstă pentru vaccinul produs de astraZeneca, având în vedere noile date de eficiență și eficacitate la persoanele de peste 55 și chiar peste 65 de ani. Așteptăm să vedem care va fi punctul de vedere al Comisiei.

Legat strict de administrarea unei singure doze, pentru moment, considerăm că nu avem suficiente date care să certifice faptul că răspunsul imun după o singură doză, chiar la persoanele cu istoric cu infecție cu SARS-CoV-2 se menține pe o perioadă suficientă de timp, comparativ cu schema care prevede două doze. Această recomandare mai degrabă are criterii din punct de vedere logistic și legate de numărul redus de doze disponibile și atunci se încearcă ca la persoanele care au trecut prin infecție cu SARS-CoV-2 să se recomande o singură doză, în ideea de a salva mai multe doze care pot să fie disponibile pentru persoanele care nu au trecut prin această infecție. Repet, avem nevoie de mai multe date, proababil că acestea vor fi disponibile în perioada următoare și atunci, cu siguranță, și noi vom lua decizia potrivită”.

 

Explicațiile lui Valeriu Gheorghiță cu privire la posibilitatea ca anumite categorii de persoane să primească și a treia doză de vaccin 

 

În ceea ce privește studiile potrivit cărora persoanele care suferă de obezitate, de exemplu, ar putea avea nevoie de o a treia doză de vaccin, cel puțin când vine vorba despre vaccinul produs de Pfizer și BioNTech, Valeriu Gheorghiță a explicat: ”Avem cunoștință de aceste semnale. Încă nu sunt suficiente argumente care să ateste că, într-adevăr, răspunsul imun nu ar fi protector comparativ cu alte persoane. Cred că este prematură o asemenea decizie, sunt recomandate mai multe date disponibile, care să includă un număr mai mare de persoane, tocmai pentru a putea lua decizia potrivită. Avem nevoie de date de siguranță legate de administrarea celei de-a treia doze în cazul acestor persoane”.

Ce spune Valeriu Gheorghiță despre administrarea, în România, a unei singure doze de vaccin pentru cei care au avut COVID-19 și despre vaccinarea cu trei doze a presoanelor din anumite categoriiSe REDESCHID cluburile pe litoral în minivacanţa de 1 Mai? Vestea dată de ministrul Lucian Bode

Citeşte mai multe despre:   Valeriu Gheorghiță,   vaccinare Covid-19,   campanie de vaccinare