Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Ce trebuie să faci când te muți într-un apartament închiriat

Ce trebuie să faci când te muți într-un apartament închiriat

Un articol de: B1.ro - 19 Mar 2018, 16:10
sursa foto: shutterstock.com Eveniment

Piața imobiliară din capitală este foarte dezvoltată, așa că e imposibil să nu găsești un apartament în București care să fie pe gustul tău. Începe chiar de acum căutările și alege-l pe cel mai apropiat de nevoile tale. Imediat după ce semnezi contractul de închiriere, trebuie să treci pe lista de activități pe câteva de care nu trebuie să uiți, ca să nu ai de pierdut mai târziu. Dacă nu știi care sunt pașii pe care ar trebui să îi parcurgi, până să te muți propriu-zis, le-am pregătit pentru tine pe cele mai importante dintre ele. Iată care sunt acestea!

Citește contoarele

După ce ai bătut palma cu proprietarul, trebuie să îți rezervi câteva minute pentru a nota toate cifrele de pe contoare. Dacă ai repartitoare, adică dacă apartamentul este racordat la sistemul de încălzire de la regia autonomă, caută pe calorifere aparate mici, montate la mijlocul lor, pe care sunt trecute niște cifre. Înregistrează-le undeva, pentru ca la finalul lunii, când încep să apară facturile pentru utilități, să știi exact cât ai consumat și să scapi de suspiciunea că ai putea plăti pentru cei care au locuit înaintea ta în apartament

Apoi, treci la apometre, pe care le poți găsi în baie și în bucătărie, de obicei poziționate sub chiuvete. Dacă nu ai centrală termică, înseamnă că vei găsi două apometre în fiecare din aceste două camere, unul pentru apa rece și celălalt pentru cea caldă. Fă un tabel pe care îl vei folosi lună de lună pentru a nota consumul de apă. 
Pentru contorul de lumină și pentru cel de gaz, lucrurile stau un pic mai simplu, pentru că poți trimite indexul direct la companiile care îi furnizează aceste servicii. Dacă nu ești obișnuit să faci plățile online, prin aplicații sau direct în contul firmelor, notează cel puțin atunci când te muți cifrele înregistrate pe contoarele de gaz și de lumină.
Acum, că știi care a fost valoarea tuturor utilităților atunci când te-ai mutat, vei avea o evidență clară și asupra consumului pe care urmează să îl faci.

Fă un inventar al obiectelor din casă

E foarte important să nu sari peste acest pas, ca să nu te trezești că ești bun de plată la finalul șederii tale în apartamentul pe care tocmai l-ai închiriat. Împreună cu proprietarul, fă o listă a tuturor obiectelor din casă la momentul mutării, dar și o mențiune despre starea acestora. De exemplu, dacă vezi canapeaua ușor deteriorată, menționează în inventar acest lucru, ca să nu fii nevoit să cumperi una nouă la plecare. Aplică același principiu și pentru restul pieselor de mobilier, covoare, pereți sau obiecte de uz casnic pe care le vei avea la dispoziție. 

Fă o curățenie generală

Chiar dacă găsești apartamentul curat, e bine, pentru liniștea ta sufletească, să mai faci o dată înainte să îți aduci obiectele personale. Insistă la baie și la bucătărie, pentru că aceste două camere păstrează cele mai multe bacterii. Dacă e nevoie, curăță bine și gresia și faianța, care pot păstra la îmbinături microbi sau urme de mucegai, care în timp îți pot afecta sănătatea. 

Acum ești pregătit să locuiești într-un mediu curat și transparent din punct de vedere al consumului. Succes în noua ta etapă!
 

Citeşte mai multe despre:   piata imobiliara,   apartament