Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Cea mai veche așezare neolitică din țară, descoperită pe tronsonul IV al autostrăzii Sibiu-Orăștie (VIDEO)

Cea mai veche așezare neolitică din țară, descoperită pe tronsonul IV al autostrăzii Sibiu-Orăștie (VIDEO)

Un articol de: - 08 Aug 2012, 17:37
Cea mai veche așezare neolitică din țară, descoperită pe tronsonul IV al autostrăzii Sibiu-Orăștie (VIDEO) Foto: romanialibera.ro Eveniment

Arheologii au descoperit cea mai veche așezare neolitică din țară pe tronsonul IV al autostrăzii Sibiu-Orăștie, în zona localității Cristian, din județul Sibiu. Directorul Muzeului Brukenthal, Sabin Luca, a a firmat că așezarea a fost întemeiată de primul val de agricultori care au migrat din Orientul Apropiat.

Muzeul Național Brukenthal a coordonat lucrările de cercetare arheologică de pe acest tronson, relatează Mediafax. Miercuri, Sabin Luca a prezentat o parte din descoperirile făcute într-unul din cele nouă situri de pe traseul viitoarei autostrăzi.

Luca a declarat că în apropierea localității Cristian din Sibiu, la patru metri adâncime a fost descoperită cea mai veche așezare neolitică din România, care aparține primului val de agricultori din istoria Europei, care au migrat peste Balcani, din Orientul Apropiat.

Cele mai importante obiecte găsite sunt o mască, pe care directorul Muzeului Brukenthal o descrie ca “cea mai veche din Europa cel puțin” și pe care a catalogat-o ca o descoperire epocală, și cel mai vechi vas cu două guri cunoscut.“Prin tipologia ei, această mască vine cel puţin din Anatolia, unde sunt aceste figurine cu ochi aşa-numiţi boabe de cafea, este un argument pentru vechimea acestei piese, de 8.000 de ani,” a explicat acesta.

Cea mai veche mască din Europa
Embed:

“Toate cele nouă situri cercetate au dat materiale arheologice de excepție. Din ele putem să facem un muzeu, avem mii de obiecte restaurate sau în curs de restaurare, avem observații inclusiv de arhitectură, lucrăm ca un muzeu european, ba aș îndrăzni cam peste nivelul multor muzee din Europa. De ce e important acest sit [n.r. – Cristian]? Am descoperit în sit un lucru pe care toată lumea îl consideră ipotetic, cel puțin pe teritoriul României, și anume prima fază, cea mai veche fază, cel mai vechi moment în care au apărut purtătorii tehnologiilor neoliticului, adică momentul în care, în urma unei schimbări climatice majore, oamenii din Orient, din Anatolia, cel mai aproape de noi, au început să colonizeze această zonă, peste o populație de vânători și prescari. Aceștia au venit cu tehnologiile de supraviețuire din Orient, ei știu să își construiască la suprafață case și să constituie așezări din mai multe locuințe, vin cu o tehnologie de îngropare, au un anumit rit și ritual din Orient, își îngroapă intenționat morții, constituie primele necropole, cimitire,” a spus directorul muzeului.

El a adăugat că, pentru “fundarea rituală” a așezării, a fost realizat un sanctuar format din gropi în care au fost depozitate vase ceramice, în total fiind în jur de 60 de piese, care se adaugă celor 18.000 de fragmente ceramice descoperite în locuințe. Toate acestea urmează a fi restaurate.

La un moment dat, probabil din cauza unui conflict, populaţia de agricultori a părăsit aşezarea de la Cristian. Morţii au fost îngropaţi în case, fiind descoperite opt schelete, iar casele au fost răsturnate peste cadavre şi aşezarea a fost abandonată.

S-a descoperit cea mai veche așezare neolitică din România
Embed:

Citeşte mai multe despre:   Autostrada Romania,   Stiri Sibiu,   director