Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment CEDO condamnă România la plata a 4.500 de euro pentru că a încălcat dreptul la viață privată al unei românce

CEDO condamnă România la plata a 4.500 de euro pentru că a încălcat dreptul la viață privată al unei românce

Un articol de: B1 TV - 25 Sep 2013, 12:03
CEDO condamnă România la plata a 4.500 de euro pentru că a încălcat dreptul la viață privată al unei românce Eveniment

Statul român a fost condamnat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru încălcarea dreptului la viaţă privată şi de familie în cazul unei femei care a reclamat că i s-a interzis accesul la dosare ale Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. Românca va primi acum despăgubiri în valoare de 4.500 de euro.

CEDO a decis că statul român trebuie să-i plătească reclamantei, Antoneta Tudor, daune morale de 4.500 de euro pentru încălcarea Articolului 8 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care priveşte respectarea dreptului la viaţă privată şi de familie.

Născută în anul 1951 şi cu domiciliul la Bucureşti, Antoneta Tudor a reclamat accesul incomplet la documente ale fostei Securităţi, legate de tatăl său decedat.

Potrivit CEDO, femeia a obţinut în anul 2001 acces din partea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii la dosarele ce îl priveau pe tatăl său, care murise cu câţiva ani în urmă în circumstanţe suspecte, în timp ce era investigat de Securitate.

Femeia a cerut fără succes CNSAS şi Serviciului Român de Informaţii să aibă acces la două noi dosare care îl priveau pe tatăl său. În anii 2003 şi 2004, acţiunile reclamantei au fost respinse de Curtea de Apel Bucureşti şi, respectiv, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În urmă cu doi ani, în urma solicitărilor făcute de agentul Guvernului român, CNSAS a informat-o pe Antoneta Tudor că se află în posesia unuia dintre cele două dosare şi a invitat-o să vină şi să le consulte.

Citeşte mai multe despre:   CEDO