Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment MERCUR peste limita admisă în 30 tone de pește. Carmen Dan: Marfa urma să ajungă pe piețele din România

MERCUR peste limita admisă în 30 tone de pește. Carmen Dan: Marfa urma să ajungă pe piețele din România

Un articol de: Redacția B1.ro - 14 Mai 2019, 17:06
MERCUR peste limita admisă în 30 tone de pește. Carmen Dan: Marfa urma să ajungă pe piețele din România Sursă foto: Pixabay / skeeze Eveniment

Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne, a anunțat că întreaga cantitate de 30 de tone de pește oprită la vamă, în urma unei acțiuni de amploare a polițiștilor, era braconată din Spania, Italia și Franța, iar suspecții intenționau să o vândă în România, potrivit hotnews.ro.

Așadar, scrie sursa citată, marți dimineață, polițiștii români, în colaborare cu cei din Spania, Italia și Franța, au pus în aplicare 115 mandate de percheziție în București și mai multe județe împotriva unei grupări acuzate de activități ilegale în domeniul pescuitului și a fost blocat accesul pe piața liberă a nu mai puțin de 30 de tone de pește, în valoare de 600.000 de lei. 

În acest context, Carmen Dan a precizat că peştele era braconat în apele teritoriale din Spania, Italia și Franța, iar suspecţii intenţionau să îl vândă în România, potrivit Agerpres.

Potrivit acesteia, întreaga cantitate - aproximativ 30 de tone - a fost oprită la vamă, la intrarea în România, fiind informații că ar conţine o cantitate mai mare de mercur decât cea maximă admisă pentru consum, „tocmai pentru că era pescuit din ape în care pescuitul era interzis din cauza gradului de poluare.

Poliția Constanța preciza că gruparea, formată din sute de persoane (români, francezi, italieni şi maghiari) ar fi creat un adevărat mecanism pentru procurarea ilegală a peştelui, din afara ţării, pentru transportul acestuia şi, ulterior, pentru comercializarea lui în România. Ea nu funcţiona după un sistem piramidal ci, dimpotrivă, acţiona pe mai multe paliere, la nivelul cărora erau constituite grupuri distincte, în funcţie de obiectul de activitate (braconaj piscicol / transport marfă / comercializare etc.), a informat IPJ Constanţa.

„Produsele piscicole erau obţinute din apele teritoriale ale Italiei, Spaniei şi Franţei, unde pescuitul era interzis, peştele din acele zone fiind impropriu consumului. Ulterior, cantitatea rezultată în urma braconajului piscicol era depozitată şi transportată fără a avea autorizaţie sanitar-veterinară, aşa cum impune legislaţia europeană şi română în domeniu. Aducerea în România a peştelui s-ar fi realizat prin folosirea unor documente falsificate, membrii grupării efectuând achiziţii intracomunitare, prin intermediul unor societăţi româneşti cu obiect de activitate în domeniul comercializării produselor piscicole, special înfiinţate pentru a servi activităţii infracţionale", afirmau anchetatorii.