Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Cele mai pregnante subiecte de politică externă, comentate de Cristian Diaconescu în direct pe B1 TV: De la schimbarea de guvern din Franța, la reforma constituțională din Rusia (VIDEO)

Cele mai pregnante subiecte de politică externă, comentate de Cristian Diaconescu în direct pe B1 TV: De la schimbarea de guvern din Franța, la reforma constituțională din Rusia (VIDEO)

Un articol de: Vladimir Ionescu - 03 Iul 2020, 22:34
Cele mai pregnante subiecte de politică externă, comentate de Cristian Diaconescu în direct pe B1 TV: De la schimbarea de guvern din Franța, la reforma constituțională din Rusia (VIDEO) foto: Hepta.ro / DPA Images Eveniment

Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu a comentat, vineri seară, în direct pe B1 TV, două dintre cele mai pregnante subiecte de politică externă de pe scena globală, schimbarea de premier din Franța și votul covârșitor în favoarea reformei constituționale din Rusia.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.


 

Cristian Diaconescu, despre cele mai pregnante subiecte de politică externă, în direct pe B1 TV. Schimbare de guvern în Franța


 

Întrebat de Irina Petraru dacă este „o surpriză” ce s-a întâmplat în Franța, unde Jean Castex a fost desemnat să formeze noul guvern după demisia lui Edouard Philippe, Cristian Diaconescu a răspuns: „Da, Macron – în mod evident, reprezintă un subiect politic interesant, mai mult de politică externă – a pierdut Parisul. Mai mult decât atât, doar câteva orașe au înregistrat un câștig din partea partidului lui Macron. Fostul premier Phillippe a câștigat Le Havre. În rest, în toată Franța, și aici este o chestiune poate și mai interesantă, a câștigat o uniune de stânga, calificată de unii ca fiind eco-marxistă, adică un amestec de ecologiști, socialiști și comuniști. Se spune că au o platformă bolșevică, sunt prea puțin interesați de normele democratice, doresc ca statul să fie cel care le gestionează viața de zi cu zi, nu cred în partide politice, cred în mișcări mai mult sau mai puțin neorganizate, cred foarte mult, de exemplu, că natalitatea reprezintă o problemă în ceea ce privește încălzirea climatică. Mai mult decât atât, au o perspectivă destul de interesantă inclusiv în ceea ce privește organizarea statală. Deci, din acest punct de vedere, nu neapărat înfrângerea lui Macron este semnificativă, cât acest curent foarte interesant, Uniunea de Stânga se numește, care a avut câștig de cauză în marile orașe franceze, în Tolouse și în alte zone. Extrem, extrem de nouă și cu o linie politică foarte interesantă această nouă mișcare, pentru că nu putem vorbi de un partid structurat, așa cum îl știm noi tradițional”.
 

Cum a comentat fostul ministru votul covârșitor pentru reforma constituțională din Rusia


 

Cristian Diaconescu a abordat și votul din Rusia, unde cetățenii ruși au validat, cu o majoritate largă, reforma constituțională propusă de Vladimir Putin, care, printre altele, îi va permite să mai obțină două mandate de președinte după 2024.

Întrebat dacă și evenimentul din Rusia poate fi considerat „surprinzător”, Cristian Diaconescu a explicat: „Bun, era de așteptat, referendumul i-a dat câștig de cauză într-un fel domnului Putin, care are posibilitatea să mai obțină două mandate, cam până în anul 2036, când domnia sa va avea, se pare, 84 de ani. Nici nu se terminase bine numărătoarea voturilor la referendum – a avut cam 78% vot de încredere aprobator acest referendum – și textul constituției era deja public, deja printat. În egală măsură, constituția a fost modificată și dintr-o perspectivă conservatoare. Astăzi, în Federația Rusă, constituțional este legitimată numai căsătoria heterosexuală, credința în Dumnezeu, dar și indexarea pensiilor. Este o chestiune interesantă, de urmărit. În orice caz, dincolo de diversele aspecte în ceea ce privește organizarea acestui referendum, au fost și loterii în acea perioadă sau bonuri de cumpărături pentru cei care votau online, rămâne, totuși, acest vot covârșitor majoritar în ceea ce privește prelungirea, practic, a datelor președintelui Putin dincolo de anul 2030. Practic, ar fi cel mai longeviv șef de stat în perioada modernă la conducerea unui stat european”.

Întrebat dacă ar putea exista repercursiuni pentru locuitorii singurei regiuni din Rusia în care rezultatul votului a fost unul împotriva validării reformei constituționale, Cristian Diaconescu a afirmat: „Nu, e normal că nu trebuia să iasă 100%. Deci 23% s-au opus schimbărilor constituționale preconizate din întregul electorat din societatea rusă. Mesajul este cât se poate de clar. Repet, din acest punct de vedere, creditul pe care politicile lui Vladimir Putin le-a dobândit în Federația Rusă este unul sustenabil, asta este. De la această premisă trebuie plecat”.

Referitor la implicațiile pe care le-ar putea avea pentru România rezultatul votului din Rusia, Cristian Diaconescu a subliniat: „În continuare administrația prezidențială de la Moscova va considera România stat membru în NATO și UE, ca fiind în grupul țărilor ostile Federației Ruse, care se aliniază unor politici de înconjurare a Federației Ruse, și evident, din acest punct de vedere, strategiile lor de securitate națională se adresează acestor riscuri și amenințări, așa cum sunt concepute, cu toate mijloacele care stau la dispoziție, de la războiul hibrid, până la elemente de refuz în ceea ce privește un dialog bilateral, considerând Federația Rusă că România nu este decât o colonie și, deci, nu are rost a se discuta teme fundamentale cu statul român, pentru că decizia nu este la București, mai ales în domenii care țin de contextualizarea politico-militară”.

A ajuns la mare, s-a autoizolat pe o plajă sălbatică, dar bărbaţii o urmăreau. Într-o criză de nervi, şi-a dat jos costumul de baie

Citeşte mai multe despre:   Cristian Diaconescu,   Rusia,   Franta,   Emmanuel Macron,   Vladimir Putin