Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment CDC asigură că reacţiile alergice severe la vaccinul produs de Moderna sunt rare. Mai puțin de 1% dintre cei vaccinați nu tolerează serul

CDC asigură că reacţiile alergice severe la vaccinul produs de Moderna sunt rare. Mai puțin de 1% dintre cei vaccinați nu tolerează serul

Un articol de: Beatris Ionita - 23 Ian 2021, 11:04
CDC asigură că reacţiile alergice severe la vaccinul produs de Moderna sunt rare. Mai puțin de 1% dintre cei vaccinați nu tolerează serul Foto: Hepta - Abaca Press / Utrecht Robin/ABACA Eveniment

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA asigură că reacţiile alergice severă după vaccinarea cu serul produs de Moderna sunt rare. Doar 10 persoane din cele peste 4 milioane care au fost imunizate în SUA, au avut reacția adverse, însă niciunul dintre acești pacienți nu au decedat, transmite AFP, preluată de Agerpres.

"Pe baza acestor controale preliminare, şocurile anafilactice (reacţii alergice grave - n.r.) după injectarea vaccinului Moderna împotriva COVID-19 sunt un eveniment rar", a scris Centrul de prevenire şi de luptă împotriva bolilor (CDC).

În perioada 21 decembrie 2020 - 10 ianuarie 2021, 108 cazuri posibile raportate de reacţie alergică din primele 4.041.396 de doze injectate. Doar 10 cazuri s-au dovedit a fi într-adevăr şocuri anafilactice, dintre care şase au necesitat spitalizare. Aceasta reprezintă o rată de 2,5 şocuri anafilactice la un milion de injectări.

Din cele 10 cazuri, nouă persoane aveau antecedente cunoscute de reacţii alergice, de exemplu la anumite medicamente sau alimente, dar nu după injectarea unui vaccin. Sursa citată subliniează că toate cauzurile au fost raportate la femei  cu vârste cuprinse între 31 şi 63 de ani.

Simptomele s-au manifestat la 15 minute după administrarea vaccinului în nouă din cele 10 cazuri şi la mai bine de 30 de minute într-un singur caz.

În cazul vaccinului Pfizer, rata este de 11,1 şocuri anafilactice la un milion de injectări, potrivit unui studiu precedent al CDC.

Reacţii alergice mai frecvente au fost raportate și în urma administrării vaccinului Pfizer, însă specialiștii spun că acest rezultat ar putea influenţat de faptul că un număr mai mare de femei a primit o doză de vaccin Pfizer comparativ cu numărul de bărbaţi (circa două treimi au fost femei, faţă de o treime bărbaţi).

Citeşte mai multe despre:   CDC,   reactii adverse,   vaccin Moderna