Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Cercetătorul Octavian Jurma: ''În martie-aprilie, noua tulpină va fi dominantă în România''

Cercetătorul Octavian Jurma: ''În martie-aprilie, noua tulpină va fi dominantă în România''

Un articol de: Raluca Tindeche - 26 Ian 2021, 07:21
Cercetătorul Octavian Jurma: ''În martie-aprilie, noua tulpină va fi dominantă în România'' Eveniment

Epidemiologul şi cercetătorul Octavian Jurma a vorbit, la Antena 3, despre noua tulpină de coronavirus. Acesta spune ne aflăm într-o situație mai gravă decât în septembrie.

Un alt caz de infectare cu noua tulpină COVID din Marea Britanie a fost depistat la Suceava. 

„Sunt convins că, dacă am face mai multe analize, am descoperi că noua tulpină circulă peste tot. Dacă exagerăm un pic, putem vedea aceste două tulpini ca două pandemii diferite. Această pandemie va creşte aşa cum a crescut primul val”, spune medicul, care a avertizat că „în trei luni, 60% din cazurile de COVID din București vor fi cu noua tulpină”, a spus Octavian Jurma

''Noi suntem cu două-trei săptămâni în urmă şi când vom vedea cazurile (noii tulpini) va fi prea târziu, vom fi în situaţia celui care vede că i-a luat foc toată casa şi are doar o găleată cu apă. Făcând comparaţia cu Anglia, ne putem aştepta ca şi la noi, în martie-aprile, noua tulpină să fie dominantă. 

Chiar dacă tulpina nu este mai virulentă, prin simplul fapt că suntem cu 1000 de oameni la ATI, la 90% din capacitate - faţă de valul 2, unde am intrat cu 500 de paturi ocupate la ATI pe zi - nu mai avem unde merge în sus. Orice surplus de bolnavi care are nevoie de internare la ATI se va traduce printr-un surplus de mortalitate.''

Acesta spune că situația este de 3 ori mai gravă decât în septembrie. 

„Situaţia noastră, comparativ cu situaţia din septembrie, când am deschis şcolile şi restaurantele, este de trei ori mai gravă, făcând abstracţie de tulpina nouă. Dacă adăugăm tulpina nouă, lucrurile devin incomparabil mai complicate. Ar fi nevoie să se mărească restricţiile cu 50 – 60 la sută doar pentru a menţine rata actuală de infectare”, a mai adăugat Octavian Jurma.
 

Citeşte mai multe despre:   Octavian Jurma