Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Un chinez pentru care SRI a cerut retragerea cetăţeniei române pentru că e "pericol pentru siguranţa naţională" a obţinut un contract pe producţia de minereu de fier a României

Un chinez pentru care SRI a cerut retragerea cetăţeniei române pentru că e "pericol pentru siguranţa naţională" a obţinut un contract pe producţia de minereu de fier a României

Un articol de: - 02 Apr 2018, 11:48
Un chinez pentru care SRI a cerut retragerea cetăţeniei române pentru că e "pericol pentru siguranţa naţională" a obţinut un contract pe producţia de minereu de fier a României Foto: tolo.ro Eveniment

Societatea Cupru Min a vândut printr-un contact pe doi ani semnat în octombrie 2017 cu o companie din Hong Kong toată producţia de mineriu de fier a României. Jurnaliştii GSP arată că această companie este reprezentată de Wang Yan, un controversat om de afaceri chinez căruia i-a fost retrasă cetățenia română în urmă cu câțiva ani, la solicitarea SRI, pentru că reprezenta "un pericol pentru siguranţa naţională".

Numele acestuia apare în investigaţia ziarului privind dosarul Shanghai despre o reţea de prostituţie cu minore din 2005, reţea controlată de mafia chineză din România şi protejată la vârf în poliţie.

În 2009, DIICOT a închis un caz disjuns, fără ca Wang Yan sau ofițerii români din acest dosar să fie trimiși în instanță. În această reţea, Wang Yan este numit "Senatorul".

Wang Yan a primit cetățenia română sub numele de Alexandru Ioan în 1999, iar în 12 ani mai târziu ajungea să stea alături de ambasadorul Chinei la București, Liu Zengwen, și prim-ministrul României, Emil Boc, la inaugurarea "China Town" din Afumaţi.

SRI a cerut în 2012 retragerea cetățeniei lui „Alexandru Ioan, pe numele anterior Wang Yan, în temeiul articolului 32 alin (1) din Legea nr. 21/1991, care prevede retragerea cetățeniei pentru ”.

În 2013, președintele Autorității Naționale pentru Cetățenie dispune retragerea cetățeniei, invocând art. 3, literele f) și l) din Legea Siguranței Naționale, ceea ce înseamnă că Alexandru Ioan a făcut parte din organizații care s-au ocupat fie cu ”subminarea, sabotajul sau orice alte acțiuni care au ca scop înlăturarea prin forță a instituțiilor democratice ale statului ori care aduc atingere gravă drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor români sau pot aduce atingere capacității de apărare ori altor asemenea interese ale țarii ”, fie cu ”acte de distrugere, degradare ori aducere în stare de neîntrebuinţare a structurilor necesare bunei desfăşurări a vieţii social-economice sau apărării naţionale”, arată tolo.ro.

Cu toate acestea, în 2017, însă, Wang Yan revine la București, în calitate de cetățean chinez, locuind în prezent în București, și câstigă licitația organizată de societatea strategică Cupru Min prin Merlion Resources, un trader din Hong Kong pe care îl reprezintă.

„Prin semnătura lui Wang Yan, toată producția este transportată în China, pentru că România nu mai are industrie metalurgică neferoasă”, se arată în ancheta GSP.

Acest contract a fost semnat fără ca nimeni să dea explicaţii de ce minereul de fier al României ajunge pe mâinile unui personaj numit chiar de SRI "un pericol pentru siguranţa naţională".Mare atenție! Dacă vezi acest obiect în cabina de probă sau în toaleta publică pleacă urgent de acolo. Ce este, de fapt

Citeşte mai multe despre:   SRI,   Cupru Min