Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Cîmpeanu: Aproximativ 3.500 de profesori nu au pregătirea necesară pentru a intra la clasă

Cîmpeanu: Aproximativ 3.500 de profesori nu au pregătirea necesară pentru a intra la clasă

Un articol de: - 14 Sep 2015, 13:24
Cîmpeanu: Aproximativ 3.500 de profesori nu au pregătirea necesară pentru a intra la clasă Foto: B1 TV Eveniment

Ministrul Educației a declarat că aproximativ 3.500 de profesori nu au pregătirea necesară pentru a preda, iar un sistem performant poate fi pus în practică printr-o salarizare atractivă, informează Agerpres.


"Anul acesta avem 82% titulari, față de 80% anul trecut. Peste 16% sunt colegi care sunt suplinitori, personal disociat sau personal pensionat și 1,6% din totalul celor 212.000 de posturi de cadre didactice existente la nivelul sistemului național de învățământ preuniversitar sunt ocupate cu personal necalificat. Poate părea un procent mic, dar este vorba de aproape 3.500 de colegi care nu au pregătirea necesară pentru a intra la clasă și acest lucru constituie o preocupare a Ministerului Educației, dar va putea fi pusă în operă doar împreună cu un sistem de salarizare suficient de atractiv pentru a permite accesul în sistemul de educație al celor mai performanți absolvenți ai învățământului superior", a declarat Sorin Cîmpeanu la Radio România Actualități.

Ministrul a mai susținut că elevii vor avea o săptămână în plus de vacanță la iarnă, astfel încât ei vor relua cursurile pe 11 ianuarie.

Cîmpeanu s-a mai referit la situația unităților de învățământ și a susținut că 4% dintre copii învață în școli care nu dețin autorizație de funcționare.

"Este o situație care trenează de foarte mult timp, dar inexistența autorizației de funcționare nu înseamnă neapărat că avem de-a face cu condiții neigienice, improprii. (...) Sunt multe situații în care nu ai ce face — mă refer la acele situații în care am dat exemplul deja în școli vechi cu plafonul la joasă înălțime, care nu corespund criteriului parametrului volum de aer. Sunt alte școli — clădiri istorice, ale unor colegii binecunoscute — care din cauza situării foarte aproape de trotuar nu îndeplinesc acest criteriu, deci nu pot obține autorizația sanitară de funcționare. Pe de altă parte, cea mai mare parte, peste trei sferturi dintre cauzele care au stat la baza neobținerii autorizației de funcționare se referă la lipsa de alimentare cu apă și canalizare. Aceasta este o situație care trebuie privită în contextul respectivei comunități locale, mai cu seamă că nici măcar infrastructura școlară nu ține de Ministerul Educației, ține de comunitatea locală, de consiliile locale", a declarat Cîmpeanu.

Acesta a mai repetat că nu este nevoie să se efectueze anumite analize medicale la începutul anului școlar, ci sunt necesare doar o adeverință medicală și un certificat epidemiologic.

Cât despre manualele școlare pentru clasele a XI-a și a XII-a, acestea vor putea fi decontate în limita a 55 de lei din septembrie și până la fienle anului.

Citeşte mai multe despre:   ministrul educatiei,   scoli,   elevi,   manuale