Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Cine este IPS Calinic Dumitriu, arhiepiscopul Sucevei și al Rădăuților, care le-a cerut preoților să nu mai primească bani pentru serviciile religioase

Cine este IPS Calinic Dumitriu, arhiepiscopul Sucevei și al Rădăuților, care le-a cerut preoților să nu mai primească bani pentru serviciile religioase

Un articol de: George Lupu - 01 Mar 2021, 14:16
Cine este IPS Calinic Dumitriu, arhiepiscopul Sucevei și al Rădăuților, care le-a cerut preoților să nu mai primească bani pentru serviciile religioase sursa foto: wikipedia Eveniment

Pe 14 august , arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Calinic Dumitru, le-a trimis tuturor preoţilor din Suceava o circulară prin care a interzis impunerea de taxe pentru serviciile religioase.

 

Cine este IPS Calinic Dumitriu, arhiepiscopul Sucevei și al Rădăuților

 

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales pe 21 iulie 2020 “pe noul întâistătător al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților’. 

Pentru acelaşi post, de Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a mai candidat şi Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Cele două propuneri au fost făcute în urma ședinței Sinodului Mitropoliei Moldovei și Bucovinei din data de 11 iulie.

Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul s-a născut pe 18 noiembrie 1957, în oraşul Iaşi. După liceu și stagiu militar, în 1980 s-a închinoviat la Mănăstirea Putna, iar în 1984 a fost tuns în monahism. În perioada 1985-1989 a urmat cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna” din Sibiu.

În mai 1986 a fost hirotonit diacon, iar la 15 august a fost hirotonit ieromonah pe seama Mănăstirii Putna. În octombrie 1990 a fost numit stareţ al Mănăstirii Râşca. La 25 ianuarie 1991 a fost ales Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, iar la 25 martie a fost hirotonit întru arhiereu.

În perioada 1992-1995 a frecventat cursurile Facultăţii de Medicină din cadrul Academiei Mihăilene. În perioada 1994-1998 a urmat cursurile de licență la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii „Petre Andrei”, Iaşi. În perioada 1996-1998 a frecventat cursurile de doctorat în Filosofie, în cadrul Universității „Al. I. Cuza”. În anii 1998 și în 2004 a obținut titlul de Doctor în Filosofie, cu calificativ maxim, la două specializări.

Din 1995 și până în 2020 a publicat aproape 50 de cărți – încă 5 așteaptă în prezent lumina tiparului. A coordonat cărți importante și a publicat peste 150 prefețe și articole în cărţi, în presa laică şi bisericească.

Activitatea pastoral-misionară însumează mii de slujbe și predici în parohiile din Arhiepiscopia Iaşilor. În plus, a coordonat activ Programul „Nici un sat fără biserică”, iniţiat de Preafericitul Patriarh Daniel Este ctitor principal al multor biserici parohiale şi aşezăminte sociale.Liviu Dragnea, ELIBERAT din închisoare? Vestea pe care o aștepta fostul șef al PSD

 

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Calinic a interzis impunerea de taxe pentru serviciile religioase

 

Pe 14 august , arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Calinic, le-a trimis tuturor preoţilor din Suceava o circulară prin care a interzis impunerea de taxe pentru serviciile religioase.

„În fapt, întărea Hotărârea Sfântului Sinod nr. 12.183 din 18 decembrie 2017, hotărâre care face referire la contribuţiile benevole ale credincioşilor şi taxele din parohii”, spune ÎPS Calinic, răspunzând unei întrebări a unui credincios în acest sens, potrivit Libertatea.   Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a confirmat pentru un ziar local faptul că preoţii care cer contribuţii pentru slujbele religioase îşi pot pierde parohia. 

Citeşte mai multe despre:   ÎPS Calinic