Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Cine este Sfantul Dimitrie cel Nou sau Basarabov și de ce este considerat Ocrotitorul Bucureștilor

Cine este Sfantul Dimitrie cel Nou sau Basarabov și de ce este considerat Ocrotitorul Bucureștilor

Un articol de: Raluca Tindeche - 27 Oct 2020, 08:00
Cine este Sfantul Dimitrie cel Nou sau Basarabov și de ce este considerat Ocrotitorul Bucureștilor Ziarul Lumina Eveniment

Sfăntul Dimitrie cel Nou a trăit în vremea împăraților româno-bulgari şi era din satul Basarabov. La început a fost păstor, apoi monah la mănăstirea care era înăuntrul peşterii. Se zice că încă mai trăia în anul 1685, fiind un sfânt recent al vremii.

 

De ce este considerat Ocrotitorul Bucureștenilor 

 

În anul 1918, mai mulți soldați bulgari au intrat în catedrală, au luat racla cu Sfintele Moaşte și s-au dus spre Dunăre, pentru a le duce în Bulgaria. Sfântul nu a vrut însă să plece din Bucureşti, deoarece, în noaptea cu pricina şi a doua zi, tot oraşul a fost cuprins de o ceaţă deasă şi nefirească. Aceștia nu au mai găsit drumul, iar maşina s-a stricat. Ieşind din oraş foarte târziu, aceştia au fost prinşi din urmă, în dreptul localităţii Călugăreni, conform stiripesurse.ro. 

Ca ocrotitor al Bucureştiului, a vegheat de pe Dealul Mitropoliei, locuitorii de pe malurile Dâmboviţei. În vremurile de necaz, racla cu sfintele sale moaşte era scoasă în procesiune pe străzile Capitalei. În timpul ciumei bubonice din anii 1813-1814, mureau foarte mulți oameni zilnic. La cererea domnului, s-a făcut procesiune cu moaştele Cuviosului Dimitrie. Astfel, oamenii au scăpat de cumplitul blestem.

În timpul secetei din 1827, în Muntenia, lipsa apei a avut efecte dezastroase în agricultură. Oamneii s-au rugat la Sfântul Dimitrie cel Nou și la Dumnezeu. Astfel, racla cu cinstitele Moaşte a fost scoasă din Catedrala şi purtată pe umeri, de către preoţi, prin tot oraşul.

După o epidemie de holeră din București, generalul Pavel D. Kiseleff, preşedintele Divanului, a cerut ajutorul Sfântului Dimitrie. 

Moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou au fost duse pe câmpia Filaret, unde, în prezenţa autorităţilor militare ruse, generali şi ofiţeri, a preoţilor şi a credincioşilor care nu părăsiseră oraşul, mitropolitul şi călugării au făcut rugăciuni pentru încetarea holerei.

S-a ascuns sub pat ca să-i facă o surpriză iubitului. El a intrat în cameră, iar ea, de pe parchet, a trăit şocul cel mare

Citeşte mai multe despre:   Sfantul Dimitrie cel Nou,   ocrotitorul bucurestenilor