Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Cine sunt experții executărilor silite: Parlamentari cercetați penal și turnători la Securitate

Cine sunt experții executărilor silite: Parlamentari cercetați penal și turnători la Securitate

Un articol de: - 10 Oct 2014, 09:21
Cine sunt experții executărilor silite: Parlamentari cercetați penal și turnători la Securitate Eveniment
Mai mulţi parlamentari, în majoritate de la PC şi PSD, au modificat o serie de articole din Codul de Procedură Civilă, cele mai importante fiind cele referitoare la executarea silită.   Rezultatul "muncii" lor s-a transformat în lege. Parlamentarii cu iniţiativă duc însă lipsă de studii de Drept, în cea mai mare parte, şi, mai mult, au probleme cu legea.

Deputatul PC, Bogdan Ciucă, principalul inițiator al legii, este cercetat penal de procurorii Anticorupţie pentru implicare în rețeaua de crimă organizată pusă la cale de fostul deputat de Galați, Mihai Boldea. Ciucă este acuzat că l-a ajutat pe acesta din calitatea sa de notar public și chiar că a cumpărat un teren care făcea parte din cel luat în mod fraudulos de Boldea de la Aviația Utilitară Tuzla.

Bogdan Ciucă nu este la prima inițiativă legată de executările silite. În urmă cu trei ani, a propus o lege prin care executorii bancari să devină executori judecătorești fără a mai da vreun examen.

Un alt inițiator al legii este deputatul PSD, Mircea Titus Dobre. Firma sa a câștigat un contract de 17 milioane de euro pe patru ani de la instituția condusă de colegul de partid fugit în Statele Unite, Nicușor Constantinescu, iar apoi a subcontractat o mare parte a contractului.

Un alt deputat social-democrat, Daniel Florea, s-ar afla în conflict de interese în ceea ce privește proiectul de lege. Florea are o firmă de avocatură care se ocupă, între altele, cu recuperarea de creanțe.

Ovidiu Iane, şi el inițiator al legii, este un caz aparte. Co-autor, împreună cu Mugur Ciuvică, al unui Armaghedon împotriva lui Adrian Năstase, a fost arestat în 2002, iar acum se pare că este abonat la contracte cu statul și deputat chiar din partea PSD.

Deputatul de Vrancea Ciprian Nica este, la rândul său, un apărător fervent al drepturilor constituționale. Actual membru PSD, Nica a fost declarat chiar în acest an colaborator al Securității. Nica şi-a turnat colegii de liceu, sub numele de cod "Bratosin".

Președintele Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești, Cristian Mihai Jurchescu, ar fi avut un cuvânt greu de spus în crearea noii legi. Însă Jurchescu a fost în anul 2008 în centrul unui scandal cu iz mafiot. A fost acuzat de prefectul de Timiș că l-a împroprietărit în mod fraudulos  pe un controversat afacerist local, Adrian Luca,  cu un teren în valoare de 19 milioane de euro.

Printre modificările importante ale Codului de Procedură Civilă, se numără renunțarea la încuviințarea executării silite de către instanța de judecată. În plus, executorii judecătoreşti sunt împuterniciţi să calculeze penalități, chiar și acolo unde contractele nu prevăd așa ceva.

UPDATE: În urma publicării acestui material, Uniunea Naţională a Executorilor Judecătoreşti a transmis un drept la replică, pe care îl redăm integral AICI.