Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Cine sunt procurorii George Bălan și Marcel Sâmpetru, cercetați de DNA în scandalul negocierilor de funcții

Cine sunt procurorii George Bălan și Marcel Sâmpetru, cercetați de DNA în scandalul negocierilor de funcții

Un articol de: B1 TV - 11 Iul 2012, 15:25
Eveniment

Atât procurorul suspendat George Bălan cât şi consilierul acestuia Marcel Sâmpetru, cercetați de DNA pentru că și-ar fi negociat funcții cu persoane din conducerea USL, au un trecut controversat. Bălan a fost acuzat de numeroase abuzuri în ancheta pe care a condus-o în cazul MISA, însă reputaţia i-a fost salvată de colegii din CSM. Pe de altă parte, jurnaliştii de la Adevărul scriu că Marcel Sâmpetru a avut cel mai mult de beneficat profesional de pe urma guvernărilor Partidului Social Democrat.

Despre procurorul George Bălan, jurnaliştii de la Cotidianul au scris, în urmă cu doi ani, că ar fi fost acuzat  de comiterea a numeroase abuzuri în desfăşurarea anchetei, în 2005, în cazul MISA şi a liderului ei Gregorian Bivolaru. Şi asta având în vedere că Bălan a condus echipa de procurori care a anchetat cazul MISA. Atunci însă, procurorul a fost salvat de către colegii săi din CSM.

„În şedinta de joi, 11 noiembrie 2010, plenul CSM a decis admiterea cererii de apărare a reputatiei profesionale formulată de George Bălan, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti(...) Având în vedere situaţia de fapt, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat că gravitatea afirmaţiilor neconforme cu realitatea, conţinute în articolul menţionat, precum şi impactul negativ al acestora în rândurile opiniei publice sunt de natură să lezeze grav şi nejustificat reputaţia profesională şi imaginea publică ale domnului procuror George Bălan. Pe cale de consecinţă, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a considerat pe deplin întemeiată cererea de apărare a reputaţiei profesionale formulată de domnul procuror şi a procedat la admiterea ei”, se arăta într-un comunicat al CSM.

Totodată, potrivit altor surse, George Bălan ar fi avut o relaţie apropiată cu senatorul PSD Cătălin Voicu, căruia i l-ar fi prezentat la un moment dat pe un fost vicepreşedinte al CSM.

Pe de altă parte, consilierul procurorului nu are nici el un trecut mai puţin controversat. Potrivit jurnaliştilor de la Adevărul, ascensiunea profesională a lui Marcel Sâmpetru se datorează, în mare măsură, guvernărilor PSD. Decorat de Ion Iliescu, Sâmpetru a ocupat, de-a lungul timpului, funcţii importante în justiţie, deşi asupra lui au planat nenumărate suspiciuni de corupţie. În 2008, fuga din ţară a lui Omar Hayssam l-a afectat şi pe procurorul Marcel Sâmpetru. După ce Ilie Botoş şi-a dat demisia, Sâmpetru a procedat asemănător. Pentru a nu fi însă acuzat că a favorizat eliberarea din arest şi apoi fuga din ţară a lui Hayssam, procurorul a demisionat şi a cerut Consiliului Superior al Magistraturii detaşarea la Camera Deputaţilor pe postul de expert al Comisiei de Apărare, Ordinii Publice şi Siguranţei Naţionale. După câteva luni însă, când apele s-au mai liniştit, Marcel Sâmpetru a apărut iar în prim-plan. Jurnaliştii de la Adevărul scriu că ministrul liberal de Interne, Cristian David l-a numit adjunct al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă, serviciul secret al ministerului acuzat de implicare în fuga lui Omar Hayssam. Numirea lui Sâmpetru ar fi fost făcut tot la recomandarea liderilor PSD şi asta pentru că guvernul minoritar liberal era susţinut atunci de PSD în Parlament.

Bălan și Sâmpetru, doi procurori cu trecut controversat
Embed:

Citeşte mai multe despre:   DNA,   Victor Ponta,   interceptari
 
 
 
Loading...