Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Cineaștii somează aleșii: Nemulțumirile, legate de felul în care Comisia de Cultură a dat avizul de respingere a modificărilor la Legea cinematografiei (VIDEO)

Cineaștii somează aleșii: Nemulțumirile, legate de felul în care Comisia de Cultură a dat avizul de respingere a modificărilor la Legea cinematografiei (VIDEO)

Un articol de: B1 TV - 23 Mai 2017, 17:58
Cineaștii somează aleșii: Nemulțumirile, legate de felul în care Comisia de Cultură a dat avizul de respingere a modificărilor la Legea cinematografiei (VIDEO) Eveniment

Zeci de cineaşti au mers în faţa Parlamentului să someze Camera deputaţilor să nu respingă noua lege a cinematografiei. Demersul vine după ce Comisia de Cultură a cerut respingerea proiectului. Cineaştii spun că dacă proiectul nu va trece legislaţia ar fi restetată la textul din anul 2005, informează B1 TV. 

Cineaştii sunt nemulţumiţi de felul în care Comisia de Cultură a dat avizul de respingere a modificărilor la Legea cinematografiei. Aceștia susţin că nu au fost consultaţi în niciun fel şi că nici nu au primit vreun argument viabil.

”Comisia de Cultură a dat un aviz negativ, fără, cum spuneam, a invita pe absolut nimeni din breaslă, fără a consulta, în spatele ușilor închise s-a publicat ieri raportul acestei comisii, care dă un aviz negativ fără un minim argument”, a declarat Oana Radu, de la Centrul Național al Cinematografiei.

Cineaștii somează aleșii: Nemulțumirile, legate de felul în care Comisia de Cultură a dat avizul de respingere a modificărilor la Legea cinematografiei

”Argumentele nu există, argumentele nu au nicio legatură cu conținutul legii. Sunt legate de vacanța parlamentară, de faptul că e o ordonanță de urgență, nu de guvern, și cam atât”, a spus și regizorul Tudor Cristian Jurgiu.

Cineaştii spun că modificările la legea cinematografiei sunt mai mult decât necesare, întrucât vechea formă a actului legislativ a fost redactată în 2005. În 12 ani, industria filmului din România a evoluat substanţial, susţin oamenii. Numai legea rămas aceeaşi.

Cele mai mari probleme le-ar întâmpina tinerii la început de carieră, care au acces tot mai greu la fonduri din cauza felului în care sunt reglementate lucrurile la momentul actual. 

Acesta nu este nici pe departe singurul minus al actualei legi.Mare atenție! Dacă vezi acest obiect în cabina de probă sau în toaleta publică pleacă urgent de acolo. Ce este, de fapt

”Sălile de cinematograf sunt obligate, pe vechea lege, să proiecteze film românesc doar în proporție de 5%. (...) În raport cu 2005, când se realizau cam 7-8 filme românești pe an, era ok, dar acum când avem peste 30 de filme a rămas foarte învechit. ”, a spus Andrei Rus, de la Centrul Național al Cinematografiei.   

Susţinătorii legii cineamtografiei cer o dezbatere publică.

”Ăsta este și motivul pentru care ne-am adunat aici, ca să putem face lucrurile frumos și corect și să îndemnăm pe toată lumea să vorbească, să facem o dezbatere publică, pentru că nu toată lumea trebuie să fie de acord cu punctul nostru de vedere, ci trebuie să stăm de vorbă între noi ca să vedem cum să rezolvăm problemele aunci când se poate”, a declarat Miruna Berescu, organizator al Festivalului Anonimul.

Ordonanţa de urgenţă care modifică legea cinematografiei a fost adoptată în noiembrie 2016 la iniţiativa ministrului Culturii de atunci, Corina Şuteu, în urma unor consultări cu regizori precum Cristian Mungiu sau Tudor Giurgiu.

Acesta nu este nici pe departe singurul minus al actualei legi.