Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Clădiri de patrimoniu, transformate în birturi sau fast-food-uri

Clădiri de patrimoniu, transformate în birturi sau fast-food-uri

Un articol de: B1 TV - 07 Aug 2013, 20:21
Clădiri de patrimoniu, transformate în birturi sau fast-food-uri Eveniment

Din cauza lipsei de bani, autorităţile au decis ca mai multe clădiri de patrimoniu să fie vândute, iar noii proprietari le schimbă destinaţia şi le transformă fie în birturi, fie în restaurante de tip fast-food. Este cazul Bibliotecii din Caransebeș, dar şi al agenției de voiaj CFR din Sibiu.

Clădirea Bibliotecii din Caransebeș, care este monument istoric, ar putea fi transformată în birt, după ce Episcopia Caransebeșului, proprietarul clădirii, a decis să o vândă pentru a-și achita datoriile uriașe la Fisc.

Ioan Cojocaru, consilier județean dar și directorul Casei de Cultură din Caransebeș, îi acuză pe prelaţi că au încercat să mascheze dorința de vânzare a clădirii şi că Episcopia nu înțelege scopul cultural al acestei clădiri și vrea s-o transforme în birt.

„Cât ajutor a primit Episcopia din partea municipalităţii, oamenilor, pentru toate problemele care sunt acolo, şi când a fost să aibă şi oraşul o dată nevoie, şi nu era pentru orice, era pentru cultură, pentru copii, pentru că la bibliotecă, în primul rând vin copiii. Am considerat că era firesc să fi spun: Domnule, hai să facem un schimb", a spus Ion Cojocaru, directorul Casei de Cultură din Caransebeș.

În replică, Ionesie Ghiorghioni, membru al Adunării Eparhiale, for ce a decis vânzarea imobilului, spune că Episcopia are datorii uriașe către Administația Finanțelor Publice, pe care ar vrea să le achite prin această vânzare.

"Consiliul Judeţean este totdeauna consultat şi trebuie să-şi exprime un drept cu privire la dreptul de preempţiune la acest obiectiv. Avem cu prioritate ocazia să-l achiziţionăm noi, indiferent de Direcţie, la Cultură, Religie. Este vorba de neexercitarea acestui drept”, spune Ioneie Ghiorghioni.

O situaţie similară este şi la Sibiu, unde, de mai bine de o lună, oamenii nu mai beneficiază de agenție de voiaj CFR în oraș. O societare subordonată primăriei Sibiu a scos spațiul la licitație, iar în locul agenției va funcționa un fast-food.

Chiria plătită de noul chiriaș este de 5.600 de euro lunar pentru un spațiu de 196 de metri pătrați.

„Spațiul a fost închiriat noului chiriaș în urma unei proceduri de licitație. Contractul este valabil începând cu data de 8 iulie anul acesta", a declarat Mirela Grigore, purtător de cuvânt Primăria Sibiu.

Chiar dacă renta de aproape 6.000 de euro este destul de mare, noul chiriaș speră să scoată cheltuielile, mai ales că spațiul se află la kilometrul zero din centrul Istoric al Sibiului.

Clădiri de patrimoniu, ajunse birturi
Embed:


Citeşte mai multe despre:   Stiri Sibiu