Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Magistrații din Cluj protestează față de OUG pe Justiție adoptată de Guvernul PSD-ALDE (VIDEO)

Magistrații din Cluj protestează față de OUG pe Justiție adoptată de Guvernul PSD-ALDE (VIDEO)

Un articol de: B1.ro - 22 Feb 2019, 10:28
Foto: Clujust / Facebook Eveniment

Circa 100 de judecători, procurori și grefieri clujeni protestează, vineri dimineață, în fața Curții de Apel Cluj. Magistrații susțin că politicul încearcă subjugarea justiției. Picătura care a umplut paharul este Ordonanța de Urgență recent adoptată de Guvernul PSD-ALDE, la propunerea Ministrului Justiției, Tudorel Toader. 

Mai mulți clujeni s-au oprit, de asemenea, în fața Curții de Apel, pentru a-i aplauda pe magistrații care protestează. 

Și procurorii din București vor protesta vineri, de la ora 18.00.

Magistrații din Cluj protestează față de OUG pe Justiție adoptată de Guvernul PSD-ALDE

DNA a criticat dur Ordonanța de Urgență de modificare a Legilor Justiției. Direcția s-a arătat îngrijorată atât cu privire la modalitatea pripită de adoptare a actului normativ, cât şi cu privire la conţinutul acestuia. Instituția atrage atenția inclusiv asupra blocării activităţii.

Direcția Națională Anticorupție acuză Guvernul că nu este cu adevărat interesat de un dialog onest cu magistrații cu privire la prevederi atât de importante, cu efecte semnificative asupra funcționării autorității judecătorești. 

Structura mai precizează că nu a primit nici acum versiunea oficială a Ordonanței, aceste observații fiind făcute în baza textelor apărute în media. 

Cât despre urgența care ar justifica o astfel de ordonanță, DNA susține că: ”Singura urgență în acest sens ar putea fi constituită de intenția de a influența proceduri disciplinare în curs sau care urmează să fie exercitate, argument care nu poate fi acceptat. În același sens, nu există nicio urgență referitoare la schimbarea modului de organizare a parchetelor”.

După Direcția Națională Anticorupție, și Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism aduce critici Ordonanței de Urgență pe Legile Justiției, adoptată marți de Guvern. DIICOT anunță că noile modificări ar putea pune Ministerul Public în imposibilitatea de a-și realiza atribuțiile. 
Important de precizat este că procurorul-șef DIICOT, Felix Bănilă, a fost propus la șefia instituție chiar de către Tudorel Toader.

Procurorul DNA care intrumentează dosarul Tel Drum, Alexandra Carmen Lăncrănjan, a făcut apel la magistrați să participe la protestul care va avea loc vineri, la București, fața de adoptarea de către guvern a unei Ordonanțe de Urgență care modifică legile justiției. 

Într-un mesaj publicat pe Facebook, procurorul care instrumentează dosarul în care Liviu Dragnea este urmărit penal menționează că ”toate instituţiile statului trebuie să respecte independenţa justiţiei, separaţia şi echilibrul puterilor în stat”.

"Magistraţii vor protesta în Bucureşti, vineri, 22 februarie, ora 18.00, pe treptele Palatului de Justiţie, faţă de modificările intepestive aduse în această săptămână legilor justiţiei prin ordonanţă de urgenţă, fără consultarea Consiliului Superior al Magistraturii şi a corpului de magistraţi.

Toate instituţiile statului trebuie să respecte independenţa justiţiei, separaţia şi echilibrul puterilor în stat, sub semnul transparenţei şi a loialităţii, atât faţă de celelalte instituţii, cât mai ales faţă de cetăţeni", scrie Alexandra Lăncrănjan pe Facebook.

Ordonanța a fost adoptată în mare secret, n-a fost anunțată oficial pe ordinea de zi a ședinței de Guvern și nici de premierul Viorica Dăncilă în cadrul ședinței. Proiectul de OUG a fost transmis luni seară la CSM, care nu a anunțat dacă a acordat vreun aviz.

În urma modificărilor, Toader blochează posibilitatea ca procurorul general să infirme actele de urmărire penală ale procurorilor din secția specială. Asta deși o decizie a CCR de anul trecut stabilește clar că secția specială nu este o structură autonomă.

Citeşte mai multe despre:   cluj
 
 
 
Loading...