Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment CNA va trimite Parlamentului o scrisoare cu observaţii privind Codul insolvenţei

CNA va trimite Parlamentului o scrisoare cu observaţii privind Codul insolvenţei

Un articol de: B1 TV - 11 Oct 2013, 11:15
CNA va trimite Parlamentului o scrisoare cu observaţii privind Codul insolvenţei Eveniment

Noul Cod al Insolvenței i-a băgat pe membrii CNA în ședințe prelungite. Totul, din cauza articolului 81, care de la 25 octombrie 2013, va obliga CNA-ul să fie martor la suspendarea licențelor radiodifuzorilor intrați în insolvență la cererea creditorilor.

Asta, în condițiile în care Legea Audiovizualului nu conține termenul de suspendare a licenței! Chiar dacă unii dintre membri au considerat articolul neconstituțional, ședința CNA s-a terminat cu redactarea unei scrisori care va fi trimisă Parlamentului în cursul zilei de vineri.

„Articolul 81 este neconstituțional. Nu are nicio legătură cu rolul insolvenței și anume acela de a ajuta o firmă în cazul nostru deținătoare de licență să-și revină. am discutat foarte clar că dacă se suspendă licența, și aici cred că vă spun din nou ce am mai spus, acea firmă nu va putea niciodată să-și revină pentru că rămâne fără obiectul muncii, acela de a emite”, a spus membrul CNA Valentin Jucan.

Cu puncte comune, pro sau contra venite din partea membrilor prezenți la discuții, ședința CNA s-au finalizat cu un document de poziție pe care Consiliul îl va trimite în Parlament și prin care CNA face câteva observații.

„Ancomul trebuie să aibă  și el înștiințare, notificare de îndată ce consiliul primește notificare că s-a intrat în procedură de insolvență, faptul că distribuitorii de semnal, cabliștii nu au cum să țină rezervate canalele pe care se difuzează respectivele posturi, și nu în ultimul rând nu s-a specificat cine anunță prima oară, care e circuitul mesajelor și în ce condiții se va lucra fără să limităm activitatea propriu zisă a radiodifuzorilor în perioada dintre declanșarea procedurii de insolvență și confirmarea planului de reorganizare”, a spus președintele CNA, Laura Georgescu.

În 7 puncte, CNA încearcă să arate care sunt principalele probleme identificate de consiliu. Probleme care se alătură celor identificate deja de specialiștii în insolvență sau de agențiile de monitorizare a presei sau ONG-uri, inclusiv Avocatul Poporului care a sesizat CCR. De altfel, ministerul Justiției așteaptă acum decizia CCR pentru a vedea ce este de făcut pe mai departe.

Ordonanţa de Urgenţă privind procedurile de insolvenţă prevede la articolul 81 că "În cazul în care activitatea debitorului se află sub incidenţa prevederilor Legii audiovizualului, ca urmare a deschiderii procedurii şi până la data confirmării planului de reorganizare se suspendă licenţa audiovizuală cu începere de la data primirii comunicării de către Consiliul Naţional al Audiovizualului". De asemenea, membrii CNA au analizat articolul care prevede că "în planul de reorganizare vor fi prevăzute condiţiile de exercitare a dreptului de a difuza, într-o zonă determinată, un anume serviciu de programe, condiţii ce vor fi supuse aprobării prealabile a Consiliului Naţional al Audiovizualului".

Citeşte mai multe despre:   CNA,   Parlamentul Romaniei