Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment CNAS: Dosarul electronic ar putea deveni obligatoriu

CNAS: Dosarul electronic ar putea deveni obligatoriu

Un articol de: - 10 Sep 2015, 15:49
CNAS: Dosarul electronic ar putea deveni obligatoriu Foto: Digi 24 Eveniment

Dosarul electronic de sănătate, adică un fel de arhivă care va conţine istoricul medical al pacientului, ar putea fi obligatoriu de anul viitor, informează Digi 24.

Peste 5,2 milioane de români au fost de acord să aibă un dosar electronic până în prezent, însă puţini sunt cei care au acceptat ca medicul să noteze tot istoricul lor medical.

Ritmul de completare a crescut cu 25% faţă de începutul anului, însă doar un pacient din 700 a studiat datele înscrise în documentul virtual.

După ce a introdus obligativitatea folosirii cardului, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate are în plan să facă acelaşi lucru şi cu dosarul electronic de sănătate.

„Există în ţările europene. Ne gândim şi noi la o obligativitate, dar în momentul în care vor participa la dosarele electronice absolut toţi furnizorii de servicii medicale. Într-un an de zile dosarul ar trebui să fie complet”, spune Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS.

Fiecare pacient poate cere întocmirea unui astfel de dosar, dacă medicul său este implicat în proiect. Până acum, la realizarea documentelor electronice au participat cu informaţii peste 6.000 de medici.

Un dosar are cinci secţiuni. Prima reprezintă „Sumarul de urgenţă”, accesibil medicilor mai ales în situaţii critice şi conţine date precum grupa de sânge, RH-ul ori bolile cronice. Urmează apoi secţiunile care conţin istoricul medical, antecedentele declarate, documentele și datele personale, care sunt accesibile numai cu acordul pacientului.

Unicul proprietar al datelor este pacientul care poate accesa acest dosar cu ajutorul unei parole înmânate de medic.

Secţiunile dosarului electronic de sănătate:

- accesibil tuturor medicilor: sumarul de urgență

- accesibile doar cu acordul pacientului:

    - istoric medical

    - antecedente declarate

    - documente medicale

    - date personale

Citeşte mai multe despre:   CNAS