Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Cod portocaliu de vreme instabilă și ploi. Harta zonelor afectate

Cod portocaliu de vreme instabilă și ploi. Harta zonelor afectate

Un articol de: Traian Avarvarei - 20 Mai 2020, 11:57
Cod portocaliu de vreme instabilă și ploi. Harta zonelor afectate Eveniment

Administrația Națională de Meteorologie a transmis, miercuri, mai multe avertizări de vremea instabilă, printre care și un cod portocaliu de instabilitate accentuată și ploi abundente. Sunt vizate Oltenia, Munteania, Banatul și zona Carpaților Meridionali.

 

 

Cod portocaliu de vreme instabilă și ploi abundente în trei sferturi din țară

 

 

Potrivit meteorologilor, codul portocaliu de vreme instabilă este valabil de miercuri, ora 13.00, până joi, ora 06.00.

În Oltenia, local în Muntenia, în sudul Banatului și în zona Carpaților Meridionali, instabilitatea atmosferică va fi accentuată. Potrivit hărții ANM, în zonele menționate vor fi vijelii, grindină, descărcări electrice și va ploua torențial, astfel încât, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 40.-50 l/mp și izolat 60 - 70 l/mp.

Cod portocaliu de vreme instabilă. Va ploua în cea mai mare parte a țării.

 Acestea sunt NOILE SIMPTOME care pot indica o agravare a COVID-19. Vezi LISTA completă

 

ANM mai anunță un cod galben de vreme rea valabil în centruul, vestul, estul și sud-est ul țării

 

 

Codul galben este valabil tot de miercuri, ora 13.00, până joi, ora 06.00.

Potrivit meteorologilor, în Oltenia, Banat, Muntenia, Dobrogea și în cea mai mare parte a Transilvaniei și Moldovei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Vor fi ploi torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii, intensificări ale vântului cu viteze în general de 60-70 km/h și grindină.

 

 

O altă avertizare meteo vizează sudul, centrul și sud-estul țării

 

 

De asemenea, ANM a emis și o informare meteo, valabilă miercuri, între orele 06.00 și 23.00. În intervalul menționat, în sudul, centrul și sud-estul țării, precum și în zonele montane vva fi vreme instabilă. Aceasta se va manifesta ploi ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat grindină.
     

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15 - 25 l/mp.

 

 

ANM: Cum va fi vremea până pe 31 mai

 

 

Meteorologii spun că până la începutul verii vom avea parte de o vreme destul de răcoroasă cu averse de ploaie frecvente. Temperatura maximă a intervalului este în jur de 25 de grade.

Până la finele lunii mai regimul termic va fi oscilant, cu zile răcoroase și episoade de instabilitate atmosferică. Precipitațiile își vor face apariția în aproape toată țara și se vor semnala grindină și descărcări electrice.

 

 

Vremea până pe 31 mai, în Muntenia

 

 

Regimul termic diurn va fi caracterizat de alternanţe între zile cu vreme răcoroasă (în perioada 20–22 mai, dar cu o probabilitate mare şi în perioada 25-27 mai) când media maximelor va fi de 19-22 de grade şi zile cu valori termice normale, la o medie regională de 24-26 de grade. Nopțile vor fi calde în primele zile ale săptămânii, cu o medie a temperaturilor minime de 13-14 grade, însă în 22 și 23 se va înregistra o scădere accentuată a acestora până spre 7-9 grade.

Pentru restul intervalului sunt prognozate minime, în general de 10-12 grade. Instabilitatea atmosferică va fi în creștere în primele zile ale intervalului, astfel mai ales în 20 mai, pe arii extinse vor fi ploi, local însemnate cantitativ. Probabilitatea pentru ploi va fi ridicată și în perioada 25 – 28 mai.

 

 

Vremea până pe 31 mai, în Moldova

 

 

Valorile termice vor fi apropiate de mediile multianuale, respectiv maxime la nivelul regiunii în jur de 24 de grade și minime de 10-12 grade. La mijlocul primei săptămâni de prognoză vremea va deveni răcoroasă, chiar rece în timpul dimineților, cu medii ale valorilor maxime de 17-19 grade și minime ce vor scădea spre 6 grade. După acest interval se vor înregistra ușoare variații, însă tendința temperaturii va fi de creștere, astfel încât, până la finalul celor două săptămâni, se va atinge o medie a valorilor maxime de 26 de grade și de 11-13 grade pentru minime. Se vor semnala averse locale în 19 și 20 mai, dar cu o probabilitate mai mare și în intervalul 24 – 28 mai.

 

 

Vremea până pe 31 mai, în Transilvania

 

 

Vremea va fi schimbătoare, cu variații termice chiar semnificative. În 21 și 22 mai vor scădea semnificativ, ajungând la 18 grade, iar în intervalul 23 – 31 mai, vor varia între 20 și 24 de grade. Temperaturile minime vor oscila ușor la început, cu medii de 10-12 grade, însă vor marca o scădere accentuată, spre 4 grade, în 22 și 23 mai, după care vor crește ușor, până la valori în jur de 8 grade. Probabilitatea pentru manifestări caracteristice instabilității atmosferice va fi ridicată în 19 și 20 mai, când se vor semnala cu caracter local, și din nou după 24 mai, pe arii mai extinse.

 

 

Vremea până pe 31 mai, în Banat

 

 

Regimul termic va avea variații de la un normal al perioadei spre valori sub cele caracteristice zonei. Astfel, maximele mediate pe regiune, vor fi de 22 de grade în zilele de 21, 22, 25 și 26 mai, în timp ce în rest se vor situa între 23 și 25 de grade. Mediile minimelor se vor încadra între 10 și 14 grade, cu valori mai mici, în jurul a 8 grade în data de 22 mai. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată în 19, 20 mai și din nou în intervalul 24 – 29 mai. Vor fi mai ales fenomene specifice instabilității atmosferice.

 

 

Vremea până pe 31 mai, în Crişana

 

 

Valorile maxime mediate pe regiune vor varia între 20 și 24 de grade, cele mai scăzute temperaturi, urmând a se înregistra în zilele de 21, 22, 25 și 26 mai. Temperaturile minime vor fi în general cuprinse între 10 și 12 grade, mai scăzute în 22 mai când vor coborî spre 8 grade. Va ploua pe arii restrânse în 19 mai, însă după data de 24 mai probabilitatea să plouă pe arii mai extinse va fi ridicată. În general ploile vor fi asociate unor manifestări de instabilitate atmosferică.

 

 

Vremea până pe 31 mai, în Maramureş

 

 

La nivelul regiunii, se vor înregista maxime cuprinse între 18 și 24 de grade, cu cele mai reci zile în 21, 22, 25 și 26 mai. Temperaturile minime vor avea variații semnificative în prima săptămână, de la valori medii de 8-10 grade la început, spre 4-6 grade în a doua jumătate, iar în săptămâna următoare vor fi relativ constante, în jurul mediei de 10 grade. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată după data de 23 mai când vor fi posibile și cantități de apă mai însemnate. 

Vremea până pe 31 mai, în Dobrogea

 

 

Vor fi maxime în general de 20-22 de grade și minime în jur de 14 grade. Și în această regiune zilele de 21 și 22 mai vor fi răcoroase, cu maxime în jur de 18 grade și minime, în medie de 9-10 grade. Ulterior se va încălzi treptat de la o medie a valorilor maxime de 20 de grade, până spre 23-24 de grade la finalul intervalului. Evoluția va fi asemănătoare și pentru temperaturile minime, media acestora urmând să ajungă din nou la 13-14 grade. Cu o probabilitate destul de ridicată, vor fi averse posibil însemnate cantitativ în ziua de 20 mai. În restul intervalului regimul pluviometric va fi în general deficitar, iar manifestări specifice instabilității atmosferice vor mai fi probabile în a doua săptămână de prognoză (mai ales în perioada 26-28 mai).

 

 

Vremea până pe 31 mai, în Oltenia

 

 

Regimul termic diurn va fi caracterizat de alternanţe între zile în care la nivelul regiunii vor fi maxime de 20-22, caracterizând o vreme răcoroasă (în perioada 20–22 mai, dar cu o probabilitate mare şi în perioada 25-27 mai) şi zile cu valori termice normale, în general de 24-26 de grade, în restul intervalului. Nopțile vor fi calde în primele zile ale săptămânii, cu o medie a temperaturilor minime de 13-15 grade, însă în 22 și 23 se va înregistra o scădere accentuată a acestora până spre 8-9 grade, apoi se va reveni la o medie de 10-12 grade, considerată normală pentru ultima decadă a lunii mai. Instabilitatea atmosferică va fi în creștere în primele zile ale intervalului, astfel mai ales în 20 mai, pe arii extinse vor fi ploi, în general însemnate cantitativ. Probabilitatea pentru ploi va fi ridicată și în perioada 25 – 28 mai.

 

 

Vremea până pe 31 mai, la munte

 

 

Vremea va fi relativ caldă pentru această perioadă, cu o medie la nivelul zonei montane de 15-16 grade și minime de 6-8 grade. La mijlocul săptămâni (20-22 mai) se va răci, încât maximele termice vor fi în jur de 10 grade, iar minimele, vor fi în general de 0-2 grade. După acest interval se vor înregistra ușoare variații, însă tendința temperaturii va fi de creștere, spre medii ale maximelor de 14 de grade și de 6 grade pentru minime.

 

Citeşte mai multe despre:   ANM