Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment COD ROȘU DE TERORISM: Explozibilul „Mama lui Satan“, utilizat în atentatele de la Paris și Bruxelles, folosit la atacul asupra unei bănci din Bucureşti! (VIDEO)

COD ROȘU DE TERORISM: Explozibilul „Mama lui Satan“, utilizat în atentatele de la Paris și Bruxelles, folosit la atacul asupra unei bănci din Bucureşti! (VIDEO)

Un articol de: B1.ro - 21 Mai 2019, 11:51
COD ROȘU DE TERORISM: Explozibilul „Mama lui Satan“, utilizat în atentatele de la Paris și Bruxelles, folosit la atacul asupra unei bănci din Bucureşti! (VIDEO) Eveniment

Oamenii de ordine sunt în alertă după ce un ATM al BCR de pe Bulevardul Theodor Pallady a fost făcut praf, luni dimineaţă, prin detonare cu substanţe asemănătoare celor utilizate în atacurile teroriste de la Bruxelles sau Paris, scrie Adevărul. 

Poliţiştii bucureşteni au ajuns la faţa locului imediat, au izolat zona şi au constatat că ATM-ul a fost făcut praf cu tot cu o parte din sediul băncii, iar banii au dispărut. Nu asta i-a surprins însă foarte tare pe anchetatori. Cercetările au scos la iveală faptul că hoţii au folosit, în premieră în România, o substanţă explozivă artizanală foarte puternică folosită de jihadişti în atacuri. „Mama lui Satan” se numeşte.   Conform anchetatorilor această metodă de aruncare în aer a bancomatelor este una tot mai preferată de bandele de români care acţionează în ţară însă până acum hoţii foloseau butelii de aragaz pentru a arunca în aer bancomatele.

Cum au operat bandiții? Odată ajunşi în faţa bancomatului, în jurul orei 4.00, hoţii au forţat fanta de ieşire a bancnotelor, au introdus un fel de lopăţică de lemn cunoscută sub numele de „paletă de pizza“, cu explozivul fixat pe vârf. Pe „paletă de pizza“ a fost montatat în prealabil un declaşator care a provocat explozia la comanda hoţilor după ce aceştia au ajuns la o distanţă sigură.

Hoţii au dispărut în mai puţin de două – trei minute de la deflagraţie.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.


Fostul director al Serviciului Român de Informaţii Costin Ceorgescu  susţine că la dosar lucrează mai multe instituţii ale statului. „Tocmai pentru că s-a folosit un anumit material exploziv, acest caz nu mai este numai de competenţa Poliţiei Române, ci a intrat în raza de cercetare a serviciilor de informaţii. Acestea, la rândul lor, au cerut date şi de la serviciile aliate sau partenere. Trebuie lucrat repede, dar şi cu mare atenţie pentru a vedea care este sursa de aprovizionare a hoţilor. Autorii trebuie prinşi cât mai repede pentru că avem de-a face cu o situaţie extrem de periculoasă care poate escalada. Problema este că acest tip de exploziv a putut fi procurat sau produs şi mai apoi folosit în România. Asta  înseamnă că poate fi procurat şi de alte persoane, care pot avea cu el alt gen de intenţii în afară de jefuirea băncilor. A cam ajuns briciul în mâna maimuţei şi trebuie recuperat imediat”, atrage atenţia expertul.

Jafuri cu un mod de operare similar au avut loc, în ultimele luni, în mai multe oraşe din ţară. Chiar şeful Poliţiei recunoaşte că este un fenomen şi vorbeşte despre trei reţele de infractori care şi-au împărţit România pe zone.

Este al şaptelea atac de acest fel în ultima jumătate de an.Un cuplu din Timişoara a fost arestat în urmă cu două luni pentru atacuri la bancomate în Timişoara şi Arad.Poliţia crede că tâlharii şi-au împărţit ţara în trei zone. Modul de operare este similar cu cel al bandelor care acţionează în Spania sau Italia.

De altfel, pentru a combate mai bine terorismul, Parlamentul European a solicitat în cursul anului emiterea unor reguli mai stricte pentru prevenirea achiziţiilor de substanţe chimice folosite pentru producerea de explozivi. Totul după ce s-a ajuns la concluzia că, în 2015 şi 2016, materialele explozive au fost folosite în 40% din atacuri au fost produse din substanţe comune. În majoritatea cazurilor, cel mai utilizat a fost triperoxidul de triacetonă (denumirea ştiinţifică a explozivului “Mama lui Satan”) care poate fi produs cu uşurinţă. Concret s-a stabilit ca în viitor unele substanţe să aibă o circulaţie controlată în circuitul economic  fiind restricţionate de la vânzarea liberă.   Putere mare de distrugere „Mama lui Satana“ are o mare putere de distrugere, motiv pentru care sunt suficiente mici cantităţi pentru a provoca daune teribile, aşa cum s-a întâmplat în atacurile de la Paris (2015) sau Bruxelles  (2016 şi 2017). 

În luna martie, Garda Civilă din Spania a destructurat un prim astfel de grup de infractori români extrem de periculos, care jefuia bancomatele din oraşele mici folosind explozibil „Mama lui Satana“. În cadrul unei operaţiuni numite „Damage“, au fost arestate patru persoane de naţionalitate română. Una dintre ele avea, se pare, pregătire militară. Garda Civilă a descoperit şi 730 de grame de explozibil. În momentul descinderilor, cei patru români puneau la punct ultimele detalii pentru un jaf la o filieră bancară din Santa Ana (Albacete). Operaţiunea „Damage“ a început după câteva jafuri la ATM-uri ale diferitelor bănci din zonele rurale ale Spaniei. Exploziile cauzate în timpul furturilor erau atât de puternice, încât provocau daune structurale grave clădirilor în care se găseau băncile. Asta a determinat formarea unui grup de anchetă alcătuit din membri ai Departamentului de Crimă Organizată şi ai Poliţiei din Valencia. Reţeaua criminală selecta zone în care nu existau forţe de securitate şi se asigura că există suficiente drumuri pentru a fugi. Soţia unuia dintre membri îi conducea cu maşina până la marginea oraşului ales ca ţintă. Apoi, aşteptau lăsarea întunericului, când acţionau. Întotdeauna jafurile erau comise noaptea. Există dovezi că românii au participat la cel puţin cinci furturi la bancomatele din Albacete, Valencia şi Cuenca.