Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Col. medic dr. Narcis Tănase: Școala trebuie să înceapă. Pentru familiile copiilor e un pericol, dar mai degrabă teoretic / Dramatic a fost la începutul epidemiei. Nesiguranța a avut un mare impact psihologic (VIDEO)

Col. medic dr. Narcis Tănase: Școala trebuie să înceapă. Pentru familiile copiilor e un pericol, dar mai degrabă teoretic / Dramatic a fost la începutul epidemiei. Nesiguranța a avut un mare impact psihologic (VIDEO)

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 26 Aug 2020, 17:04
Col. medic dr. Narcis Tănase: Școala trebuie să înceapă. Pentru familiile copiilor e un pericol, dar mai degrabă teoretic / Dramatic a fost la începutul epidemiei. Nesiguranța a avut un mare impact psihologic (VIDEO) Foto: rohealthreview.ro Eveniment

Col. dr. Narcis Tănase, medic în Secția ATI a Spitalului Militar ROL 2 COVID-19 ”Ana Aslan”, a vorbit miercuri, pentru B1 TV, despre evoluția epidemiei de coronavirus în România, lupta personalului sanitar cu SARS-CoV-2 și despre redeschiderea școlilor în acest context. Tănase a susținut că i-a fost greu mai ales la începutul pandemiei, când existau foarte puține informații certe despre acest virus și modul în care ar trebui combătut. Nesiguranța a avut un mare impact psihologic. Acesta a mai afirmat că școlile ar trebui redeschise, ce-i drept în condiții speciale, de la 14 septembrie. A mai precizat, de asemenea, că pericolul de infectare există mai degrabă pentru familiile copiilor, decât pentru aceștia, dar „cred că e mai degrabă teoretic”.

 

Medicul Narcis Tănase, despre redeschiderea școlilor în plină epidemie de coronavirus

 

Col. dr. Narcis Tănase,  medic la Secția ATI a Spitalului Militar ROL 2 COVID-19 ”Ana Aslan”, a susținut că anul școlar trebuie deschis pe 14 septembrie, chiar și în contextul epidemiei de coronavirus, deoarece copiii au foarte mult de suferit de pe urma lipsei școlii și a interacțiunilor. 

Acesta a mai precizat că un pericol de contaminare cu SARS-CoV-2 ar putea exista mai mult pentru familiile copiilor, decât pentru aceștia, dar pericolul e mai degrabă unul „teoretic”. 

Întrebat dacă el ar redeschide școlile de la 14 septembrie, medicul a răspuns: „Categoric da. Copiii suferă foarte mult prin faptul că nu merg la școală. Ar trebui în condiții de protecție, cu mască al personalului didactic și, eventual, al lor. La ei poate va fi mai dificil. Și în condiții de siguranță epidemiologică, lucru de care colegii epidemiologi le pot statua. Pentru familiile copiilor există un pericol, dar cred că e mai degrabă teoretic”.

Acesta a mai precizat că, după știința sa, copiii și tinerii fac „forme foarte ușoare” de boală.

 

Narcis Tănase, despre lupta sa și a colegilor lui cu epidemia de coronavirus, în spitalul Spitalului Militar ROL 2

 Carantină obligatorie pentru două săptămâni. CNSU a adoptat Hotărârea

Tănase a susținut că Spitalul Militar ROL II a fost construit de la zero prin eforturi deosebite, iar secția de Terapie Intensivă oferă pacienților COVID-19 îngrijiri la cele mai înalte standarde. Spitalul Militar Central a publicat marți, un material video ce prezintă activitatea medicilor de acolo, inclusiv a lui Tănase.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

„Prin intermediul acestui filmuleț ați avut parte de o felie, o prăticică din activitatea noastră de zi cu zi din spitalul militar de campanie ROL II, secția de ATI COVID. Din aprilie până acum, se împlinesc de acum patru luni, eu și colegi mei lucrăm prin rotație câte o săptămână, suntem împărțiți în patru nuclee și ne desfășurăm activitatea alternativ. E o ATI construită de la zero prin eforturi logistice, administrative, financiare și umane deosebite ale Ministerului Apărării și ale Spitalului Militar Central. Într-o lună și ceva am putut să lucrăm în această ATI așa cum o vedeți, care e avansată, care oferă îngrijiri la cele mai înalte standarde”, a declarat dr. Narcis Tănase, pentru B1 TV.

Întrebat de moderatorul Tudor Barbu câți oameni au salvat până acum, medicul a răspuns: „Au fost îngrijiți, cred că acum două zile erau în jur de 110 pacienți care au trecut pe acolo. Din aceștia 80 au fost salvați, deci mortalitatea se situează undeva la 22-24%. E o mortalitate foarte mică pentru o Terapie de COVID aici, în țară, și oriunde în Europa”. 

 

Medic: Cred că i se dă o prea mare importanță demistificării campaniei din social media care vorbește despre nonexista virusului

 

Narcis Tănase a mai spus că greu i-a fost mai ales la începutul epidemiei, când informațiile certe erau extrem de puține și exista o mare nesiguranță: „O să vă uimesc puțin, dramatică mi s-a părut prima perioadă, în martie, când nu se știa absolut nimic despre ce va fi în realitate, din cauza faptului că circulau extrem de multe teorii, ipoteze informări, protocoale vizavi de tratamentul bolii, de incidență, de contagiozitatea virusului. Nu eram, de fapt, la curent cu nimic cert și nesiguranța asta și așteptarea aveau un mare impact psihologic. Când am deschis, la finalul lunii aprilie, lucrurile s-au așezat pe un făgaș normal, dacă se poate spune așa, dar măcar știm ce avem de făcut și mergem înainte”.

El a mai afirmat că, în opinia sa, se acordă prea mult timp demistificării campaniilor din social media care neagă existența coronavirusului: „Ceea ce personal nu sunt de acord e că i se dă o prea mare importanță demistificării campaniei acesteia din social media care vorbește despre nonexista virusului. Dacă noi insistăm cu foarte multe resurse în a demistifica lucrul ăsta, cred că e o bătălie pe care n-o vom câștiga”.