Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Comisia de Apărare: STS a instalat ilegal telefoane la sediul lui Traian Băsescu. Șeful STS: Instalarea s-a făcut legal

Comisia de Apărare: STS a instalat ilegal telefoane la sediul lui Traian Băsescu. Șeful STS: Instalarea s-a făcut legal

Un articol de: - 19 Iul 2012, 14:41
Comisia de Apărare: STS a instalat ilegal telefoane la sediul lui Traian Băsescu. Șeful STS: Instalarea s-a făcut legal Eveniment

În urma audierilor generalului Marcel Opriș de la Comisia de Apărare a Senatului, s-a stabilit că Serviciul de Telecomunicații Speciale a instalat în mod ilegal liniile telefonice la sediul de campanie a lui Traian Băsescu.

La finele acestor audieri, șeful Comisiei, Cristian David, a declarat că nu s-a respectat cadrul legal în acest caz, deoarece instituția președintelui suspendat nu poate beneficia de serviciile STS.

“Atât instalarea, cât și funcționarea actualului sistem de comunicații speciale pus la dispoziția președintelui suspendat se situează în afara prevederilor și normelor legale aflate în vigoare. În susținerea acestei concluzii am avut în vedere două elemente. Unul, care ține de chestiunea de fond. Coroborând prevederile legii 92/1996, care reglementează organizarea și funcționarea Serviciului de Telecomunicații Speciale, cu prevederile constituționale, membrii comisiei au ajuns la concluzia că instituția președinelui suspendat nu poate beneficia de acces la STS, dat fiind faptul că președintele suspendat are suspendate în integralitate exercitarea atribuțiilor care derivă din prerogativa funcției prezidențiale,”
a explicat acesta.

În plus, Comisia a ajuns la concluzia că șeful STS, Marcel Opriș, nu a respectat întocmai procedurile care presupuneau informarea și autorizarea prealabilă a instalării și funcționării sistemului acesta. Astfel, Consiliul Suprem de Apărare a Țării ar fi trebuit să aprobe instalarea, ceea ce nu s-a întâmplat.

Pe de altă parte, generalul Marcel Opriș, directorul STS, la ieșirea de la aceste audieri, a spus că a prezentat toate documentele, hotărâri ale CSAT, care arată că instalarea liniei speciale la sediul lui Traian Băsescu s-a făcut în mod legal.

“Nu noi facem procedurile, noi le aplicăm. Este o mare problemă. Cred că nu prezența mea easte importantă acum, ci cei care trebuie să decidă dacă eu am acționat sau nu legal pe baza documentelor prezentate. Nu eu sunt persoana interesantă,”
a spus acesta, menționând și că nu poate arăta acele documente care dovedesc că a acționat conform legii, procedurile fiind clasificate.

Cristian David a afirmat, în legătură cu aceste documente, că “nu respectă cadrul legal.”

“Noi considerăm că președintele suspendat, prin prerogativele care îi sunt integral suspendate, nu are acces la acest Serviciu de Telecomunicații Speciale,” a repetat președintele Comisiei de Apărare, explicând că pe lista CSAT de beneficiari ai serviciilor STS nu se află instituția președintelui suspendat.

“Decizia cu privire la introducerea pe această listă, pe această anexă, a președintelui suspendat, a aparținut în exclusivitate directorului STS,” a subliniat David, care consideră că adăugarea aceasta s-a făcut odată cu montarea liniei telefonice în cauză, adică luni.

De asemenea, acesta a afirmat importanța măsurii de a retrage linia telefonică, deoarece este ilegală, și că eventualele sancțiuni asupra vinovaților și alte măsuri care trebuie luate vor fi decise în CSAT.

Cristian David: Instalarea liniilor telefonice de STS la sediul lui Traian Băsescu, ilegală
Embed:


Citeşte mai multe despre:   sts,   ilegal,   Traian Basescu,   Senat