Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Comisia de la Veneția a primit din partea Guvernului României cererea de eliberare din funcție a lui Tudorel Toader

Comisia de la Veneția a primit din partea Guvernului României cererea de eliberare din funcție a lui Tudorel Toader

Un articol de: Traian Avarvarei - 27 Mai 2020, 14:21
Comisia de la Veneția a primit din partea Guvernului României cererea de eliberare din funcție a lui Tudorel Toader Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Eveniment

Comisia de la Veneția a primit de la Guvernul României cererea pentru eliberarea lui Tudorel Toader din funcția de membru al prestigiosului for consultativ al Consiliului Europei, anunță Hotnews. Decizia Executivului de retragere a fostului ministru al Justiției vine ca urmare a implicaţiilor deciziei CEDO în cauza Kovesi împotriva României. Amintim că CEDO a tranșat în favoarea Laurei Codruța Kovesi speța, prin care aceasta contestase revocarea sa din funcția de procuror-șef al DNA, în iulie 2018. Concret, Curtea a decis că fostei șefe Anticorupție de la București i-au fost încălcate dreptul la liberă exprimare și liberul acces la justiție.

 

 

 

Comisia de la Veneția a primit de la Guvernul României cererea pentru eliberarea lui Tudorel Toader din funcția de membru 

 

 

„Putem confirma că Comisia de la Veneția a primit într-adevăr cererea ca dl. Tudorel Toader să nu mai fie membru din partea României”, a transmis Comisia pentru sursa citată.

Tudorel Toader este membru al Comisiei de la Veneția din 2014. În 2018 a mai primit un mandat de patru ani, după ce s-a autopropus în funcție. 

Amintim că Ministerul Justiției a propus, în data de 5 mai, Guvernului Orban eliberarea lui Tudorel Toader din funcția de membru al Comisiei de la Veneția. Inițiativa a fost motivată de implicațiile pe care le-ar putea avea decizia luată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în speța „Kovesi vs România”, care ar putea afecta credibilitatea angajamentului pe care îl au guvernanții față de independența procurorilor și respectul regulilor de drept.Gabi Tamaş, aproape de colaps în închisoare: 'Sute de oameni au venit peste el'

La data menționată, printr-un comunicat de presă, Ministerul Justiției, condus de Cătălin Predoiu, a anunțat că „propune Guvernului României eliberarea lui Tudorel Toader din funcția de membru al Comisiei de la Veneția. În urma consultărilor cu Prim-Ministrul României, ca urmare a implicațiilor Deciziei CEDO în cauza Kovesi împotriva României (cererea nr. 3594/19), privind credibilitatea angajamentului Guvernului României față de independența procurorilor și respectul regulilor de drept, Ministerul Justiției va înainta premierului propunerea ca Guvernul României să transmită Comisiei de la Veneția solicitarea de a aplica dispozițiile statutare ale Comisiei în privința domnului Tudorel Toader, respectiv eliberarea acestuia din funcția de membru al Comisiei de la Veneția. Precizăm faptul că mandatul d-lui Tudorel Toader în cadrul Comisiei de la Veneția a fost prelungit în anul 2018, în timpul exercitarii mandatului de ministru al Justiției”.

La rândul său, premierul Ludovic Orban, liderul Partidului Național Liberal (PNL),  a declarat că decizia luată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), care a dat câștig de cauză Laurei Codruța Kovesi în speța privind revocarea sa din fruntea DNA, este „confirmarea faptului că în Curtea Constituțională a României deciziile luate au avut alte considerente decât cele care ar trebui să privească legea fundamentală. Decizia de revocare din funcție a Laurei Codruța Kovesi a fost luată de CCR pe baza unor umori și raportări subiective, dominate de influența de la acel moment a lui Liviu Dragnea și a PSD”.


 

CEDO a dat câștig de cauză Laurei Codruța Kovesi

 

Vestea vine în contextul în care CEDO a tranșat în favoarea Laurei Codruța Kovesi speța, prin care aceasta contestase revocarea sa din funcția de procuror-șef al DNA, în iulie 2018. Concret, Curtea a decis că fostei șefe Anticorupție de la București i-au fost încălcate dreptul la liberă exprimare și liberul acces la justiție.


 


 

Citeşte mai multe despre:   Tudorel Toader ,   Laura Codruţa Kovesi,   CEDO,   Comisia de la Venetia