Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Comisia de la Veneţia a stabilit că deciziile Curţii Constituţionale din Moldova au fost ilegale: Nu au existat premise pentru dizolvarea Parlamentului /Învestirea Maiei Sandu ca premier, legală

Comisia de la Veneţia a stabilit că deciziile Curţii Constituţionale din Moldova au fost ilegale: Nu au existat premise pentru dizolvarea Parlamentului /Învestirea Maiei Sandu ca premier, legală

Un articol de: Sebastian Pricop - 21 Iun 2019, 17:58
Comisia de la Veneţia a stabilit că deciziile Curţii Constituţionale din Moldova au fost ilegale: Nu au existat premise pentru dizolvarea Parlamentului /Învestirea Maiei Sandu ca premier, legală Foto: Vlad Plahotniuc / Facebook Eveniment

Experţii Comisiei de la Veneţia intervin pe criza politică din Republica Moldova. Forul european a stabilit că deciziile Curţii Constituţionale de la Chişinău, instituţie dominată de oamenii lui Plahotniuc, nu au respectat legea şi au fost unele arbitrare.

Mai exact, Comisia de la Veneţia a arătat că nu au exista premise pentru dizolvarea Parlamentarului, iar decizia de suspendare a președintelui Igor Dodon nu s-a bazat pe Constituție. De asemenea, experţii au arătat şi că învestirea Maiei Sandu ca premier a fost una care a respectat termenul legal.

În legătură cu deciziile Curţii din 8 şi 9 iunie, Comisia a constatat că drepturile procedurale ale preşedintelui şi Parlamentului Republicii Moldova au fost grav afectate de numărul deciziilor Curţii şi de viteza cu care au fost adoptate, într-o zi sau două, la sfârşitul săptămânii, în chestiuni foarte sensibile, cu repercusiuni semnificative asupra instituţiilor statului. Nici preşedintele, nici Parlamentul nu au beneficiat de reprezentare şi nu au avut ocazia să îşi prezinte argumentele în faţa Curţi, conform Radio Chişinău.

"În orice caz, se subliniază faptul că dacă partidele care formează majoritatea ajung la un acord privind formarea guvernului, așa cum s-a întâmplat în Republica Moldova, dizolvarea Parlamentului poate fi considerată o violare a obligațiunilor constituționale ale președintelui în calitatea sa de actor neutral”, spun experții Comisiei de la Veneția.

Între timp, după ce Plahotniuc a acceptat să cedeze puterea, Curtea Constituţională îşi anulase primele decizii, iar preşedintele Mihai Poalelungi a demisionat.

Criza politică din Republica Moldova a început odată cu acordul semnat între pro-europenii din blocul ACUM şi socialiştii lui Igor Dodon pentru formarea noii majorităţi în Parlament şi învestirea unui Guvern condus de Maia Sandu. Oligarhul Vladimir Plahotniuc a refuzat ca partidul său să predea puterea şi a repliat prin Curtea Constituţională care s-a opus tuturor deciziilor luate în Parlament şi l-a suspendat pe preşedintele Igor Dodon pentru a putea convoca alegerile anticipate.

În cele din urmă, şi după presiuni internaţionale puternice făcute de SUA, Rusia şi Uniunea Europeană, Vladimir Plahotniuc a acceptat să predea puterea.
 

Citeşte mai multe despre:   Comisia de la Venetia,   Republica Moldova,   Maia Sandu,   Vladimir Plahotniuc