Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Comisia Europeană a aprobat preluarea companiei-mamă a PRO TV de către Petr Kellner. Oligarhul ceh este un apropiat al Chinei și a fost acuzat că a sprijinit activitățile sale „maligne peste hotare”

Comisia Europeană a aprobat preluarea companiei-mamă a PRO TV de către Petr Kellner. Oligarhul ceh este un apropiat al Chinei și a fost acuzat că a sprijinit activitățile sale „maligne peste hotare”

Un articol de: Vladimir Ionescu - 07 Oct 2020, 15:44
Comisia Europeană a aprobat preluarea companiei-mamă a PRO TV de către Petr Kellner. Oligarhul ceh este un apropiat al Chinei și a fost acuzat că a sprijinit activitățile sale „maligne peste hotare” foto: Pixabay Eveniment

Comisia Europeană a aprobat tranzacția prin care PPF Group, grupul ceh controlat de miliardarul Petr Kellner, cumpără de la americanii AT&T pachetul majoritar de acțiuni al Central Media Enterprises (CME), compania-mamă a PRO TV, arată un comunicat al Executivului comunitar.

Comisia Europeană a aprobat preluarea companiei-mamă a PRO TV de către grupul controlat Petr Kellner

 

Numele lui Petr Kellner a fost implicat într-o controversă cu rezonanță internațională. Considerat unul dintre cei mai bogați oameni din Cehia, miliardarul deține o companie acuzată că ar fi finanțat o amplă campanie de promovare a imaginii Chinei, potrivit The Guardian.

Concret, o companie a miliardarului ceh ar fi plătit o firmă de PR să introducă articole în presă, în care China să fie prezentată într-o imagine pozitivă.

„Discuţia despre China în Republica Ceha a devenit inegală, negativă tot tompul şi slab informată. <> (compania milionarului ceh - n.r.) doar a căutat să aducă mai mult echilibru acestor discuţii prin faptul că a permis mai multor puncte de vedere să fie auzite", a precizat un purtător de cuvânt al companiei „Home Credit", o entitate cu legături puternice de afaceri cu China.

Mai mult decât atât, aceeași companie a înființat și finanțat un think-tank, al cărui rol era acela de a contracara poziția unui alt think-tank, care este asociat Universității din Praga și care are o poziție ceva mai sceptică în ceea ce privește China. Compania miliardarului nu a negat că a finanțat think-tank-ul și și-a justificat gestul prin faptul că ar fi dorit „o dezbatere deschisă și informată” referitoare la națiunea asiatică.

„Vrem o dezbatere deschisă şi informată în fiecare ţară, inclusiv în China, mai ales acolo unde discuţiile distorsionate ne afectează imaginea şi reputaţia (a Cehiei - n.r.)", a adăugat Home Credit.

Deși China a fost protagonista mai multor scandaluri în ultimii ani, Cehia și-a menținut o atitudine favorabilă față de ea și, coincidență sau nu, afacerile miliardarului ceh au fost unele dintre principalele beneficiare ale bunelor relaţii dintre cele două ţări.

În debutul anului 2020, senatorul american Marco Rubio a cerut autorităților din SUA să investigheze vânzarea Central European Media Enterprises, proprietarul PRO TV, către PPF, grupul deținut de miliardarul ceh Petr Kellner, pe motiv că acordul ar submina interesele Statelor Unite în Europa, prin prisma legăturilor dintre omul de afaceri și China.

Marco Rubio a redactat o scrisoare oficială prin care denunță tranzacția. Demnitarul a înaintat documentul procurorului general al SUA, Bill Barr, dar și ministrului american al Finanțelor, Steve Munchin. În scrisoare, senatorul american susține că PPF și directorul său general, Petr Kellner, au deja un istoric în care au „acționat ca intermediari ai Chinei în interiorul Cehiei”.Michael Schumacher, alături de fiul său. Imaginile care i-au emoționat pe fani până la lacrimi

„Kellner și companiile sale au sprijinit activitățile maligne ale Chinei de peste hotare”, mai scrie acesta.

„Statele Unite au interesul de a conserva un peisaj media liber și deschis peste hotare, dar și să împiedice Partidul Comunist Chinez din a manipula aceste platforme în eforturile sale de a sumbina normele democratice din toată lumea”, arată același document.

Citeşte mai multe despre:   Petr Kellner,   Pro Tv