Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Comisia Europeană, după votul în cazul lui Dan Șova: Aşteptăm o implementare consistentă şi substanţială a recomandărilor din raportul MCV

Comisia Europeană, după votul în cazul lui Dan Șova: Aşteptăm o implementare consistentă şi substanţială a recomandărilor din raportul MCV

Un articol de: - 25 Mar 2015, 20:15
Eveniment

Comisia Europeană reacționează după respingerea, în Senat, a cererii de arestare a lui Dan Șova. CE transmite că aşteaptă o implementare consistentă şi substanţială a recomandărilor din raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV).

"Aşteptăm o implementare consistentă şi substanţială a recomandărilor noastre (din cadrul MCV - n.r.). Raportul MCV din 2015 a notat faptul că deciziilor din Parlament privind permisiunea ca procurorii să-i trateze pe parlamentari ca pe oricare alţi cetăţeni par a le lipsi criteriile obiective", a declarat pentru Mediafax un oficial din cadrul CE, adăugând că executivul european nu comentează cazuri individuale.

În cel mai recent raport MCV pentru România se arată că "au existat speranţe ca noul Statut al deputaţilor şi senatorilor, adoptat în iulie 2013, să introducă o abordare mai sistematică şi mai coerentă, în concordanţă cu principiul egalităţii în faţa legii. Cu toate acestea, anul 2014 a continuat să fie caracterizat de întârzieri în ceea ce priveşte admiterea şi respingerea cererilor formulate de organele de urmărire penală în vederea ridicării imunităţilor deputaţilor şi senatorilor".

Documentul notează faptul că, în 2014, procurorii DNA au cerut Parlamentului să aprobe arestarea preventivă a opt deputaţi şi a unui senator, care fuseseră acuzaţi de infracţiuni de corupţie. Dintre cele nouă cereri, cinci au fost respinse: patru de către Camera Deputaţilor şi una de către Senat.

Totodată, raportul CE arată că, în 2014, au fost formulate 12 cereri de autorizare pentru cercetarea unui ministru şi a 11 foşti miniştri pentru infracţiuni de corupţie. Camera Deputaţilor a primit două cereri, una fiind respinsă.

În 2015, parlamentarii respins trei cereri de ridicarea imunităţii.

Citeşte mai multe despre:   Comisia Europeana,   raportul MCV,   Dan sova
 
 
 
Loading...