Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Comisia Europeană și AstraZeneca au promis să rezolve disputa privind aprovizionarea cu doze de vaccin anti-COVID-19

Comisia Europeană și AstraZeneca au promis să rezolve disputa privind aprovizionarea cu doze de vaccin anti-COVID-19

Un articol de: Vladimir Ionescu - 28 Ian 2021, 09:25
Comisia Europeană și AstraZeneca au promis să rezolve disputa privind aprovizionarea cu doze de vaccin anti-COVID-19 foto: Hepta.ro / DPA Images / Dipayan Bose Eveniment

Gigantul farmaceutic AstraZeneca și Comisia Europeană au promis să rezolve disputa tot mai profundă privind acordul companiei de a furniza vaccinuri anti-COVID-19 către UE, după ce blocul comunitar a acuzat-o de încălcarea unui „angajament obligatoriu”, relatează Euronews. Vestea vine în contextul în care, miercuri, reprezentanții celor două părți au purtat o serie de discuții de criză, pe care le-au catalogat drept „constructive”.

Comisia Europeană și compania AstraZeneca au promis să rezolve disputa privind aprovizionarea cu doze de vaccin anti-COVID-19, pe fondul unor discuții de criză

 

La capătul discuțiilor, Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate, și-a exprimat pe Twitter „regretul” cu privire la faptul că a existat „o lipsă continuă de claritate legată de programul de livrare”. Comisia Europeană a cerut un plan clar din partea AstraZeneca pentru livrarea rapidă a cantității de vaccin rezervate de UE.

„Vom lucra cu compania pentru a găsi soluții și pentru a livra vaccinurile rapid către cetățenii UE”, a adăugat Stela Kyriakides.

Anterior, comisarul european pentru Sănătate explicase că UE a oferit investiții în schimbul unui „angajament obligatoriu” de producere a vaccinurilor înainte de aprobarea de reglementare.

„A nu fi capabil să asiguri capacitatea de producție este împotriva literei și spiritului acordului nostru”, mai spunea ea, într-o conferință de presă organizată miercuri după-amiază.

AstraZeneca neagă că ar fi încălcat termenii contractului său cu UE, după ce s-a aflat că aprovizionările planificate vor fi reduse cu 60% comparativ cu nivelurile-țintă convenite. Compania a dat vina pe problemele de producție.

UE s-a arătat dispusă să publice contractul cu AstraZeneca dacă și compania este de acord, a declarat Shona Murray, corespondent Euronews de la Bruxelles, citând o sursă de la nivelul blocului comunitar.

Aceeași sursă a adăugat că UE se așteaptă ca gigantul farmaceutic să facă tot ceea ce este posibil pentru a produce dozele de vaccin, așa cum este stabilit în acord. Astfel, pentru compensarea deficitului, ar trebui utilizate și fabrici din afara UE.

Disputa a scos în lumină tensiunile din jurul aprovizionării cu vaccin, în contextul în care țările europene se chinuie să asigure continuitatea campaniilor de vaccinare pe fondul întârzierilor anunțate de producători.Gheorghe Moroșan, ucigaşul de la Oneşti, mărturie oribilă în faţa anchetatorilor. I-a şocat chiar şi pe cei mai experimentaţi criminalişti!

Sanofi va contribui la producerea a peste 125 de milioane de doze de vaccin Pfizer-BioNTech pentru Europa

 

Tot pentru a da un imbold producției, gigantul farmaceutic francez Sanofi a confirmat, miercuri, că a perfectat un acord cu BioNTech pentru a furniza Uniunii Europene vaccinul anti-COVID-19 produs de compania germană în parteneriat cu grupul american Pfizer, transmite Reuters.

„Sanofi va oferi BioNTech acces la infrastructura stabilită și la expertiza sa pentru a produce peste 125 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 în Europa”, se arată în comunicatul transmis de compania franceză.

„Aprovizionările inițiale vor proveni din instalațiile de producție ale Sanofi din Frankfurt, începând din vara anului 2021”, au mai adăugat reprezentanții Sanofi, care au subliniat că „prioritatea sa este să continue dezvoltarea celor doi candidați la vaccin anti-COVID-19”.

Citeşte mai multe despre:   Comisia Europeana,   vaccin anti-COVID-19,   AstraZeneca