Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Comisia juridică a Senatului discută proiectul de lege privind desfiinţarea SIIJ, în vederea adoptării unui raport

Comisia juridică a Senatului discută proiectul de lege privind desfiinţarea SIIJ, în vederea adoptării unui raport

Un articol de: Beatris Ionita - 08 Apr 2021, 08:00
Comisia juridică a Senatului discută proiectul de lege privind desfiinţarea SIIJ, în vederea adoptării unui raport Foto: Inquam Photos / George Călin Eveniment

Comisia juridică a Senatului discută joi proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie, în vederea emiterii unui raport. Ulterior acesta va fi votat într-un plen al forului legislativ, care este decizional pentru această propunere legislativă.

Pe 24 martie, proiectul de lege privind desfiinţarea SIIJ a fost adoptat de Camera Deputaţilor, în calitate de prim for sesizat.

Raportul adoptat de către deputaţi are şi un amendament prin care magistraţii nu pot fi trimişi în judecată fără încuviinţarea CSM în prealabil. Iniţiativa legislativă merge la Senat, care este for decizional.

Comisia juridică a Camerei adoptase, în urmă cu o săptămână de votul în plen, un raport favorabil la proiectul privind desfiinţarea SIIJ cu amendamente admise şi respinse.

Unul dintre amendamente care a fost depus de către deputatul minorităţilor Ionel Stancu prevede că judecătorii şi procurorii pot fi percheziţionaţi, reţinuţi, arestaţi preventiv sau arestaţi la domiciliu numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Un alt amendament este că judecătorii şi procurorii pot fi trimişi în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei, de corupţie şi de serviciu ori a unei infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

În caz de infracţiune flagrantă, judecătorii şi procurorii pot fi reţinuţi şi supuşi percheziţiei potrivit legii, Secţia pentru judecători sau, după caz, Secţia pentru procurori fiind informată de îndată de organul care a dispus reţinerea sau percheziţia".

 

Dramă în fotbalul românesc: încă un nume care a scris istorie a murit!

Citeşte mai multe despre:   desfiintarea Sectiei speciale,   siij