Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Concert la 30 de ani de la Revoluție, organizat de Institutul condus de Iliescu și Voican Voiculescu: Trupa Vunk anunță că se retrage de la eveniment 

Concert la 30 de ani de la Revoluție, organizat de Institutul condus de Iliescu și Voican Voiculescu: Trupa Vunk anunță că se retrage de la eveniment 

Un articol de: Redacția B1.ro - 20 Dec 2019, 18:40
Concert la 30 de ani de la Revoluție, organizat de Institutul condus de Iliescu și Voican Voiculescu: Trupa Vunk anunță că se retrage de la eveniment  Eveniment

Sfidare fără margini la adresa eroilor Revoluției române, chiar la 30 de ani de la evenimentele din 1989. O fundație aflată în subordinea Senatului României și condusă de Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu organizează chiar pe 22 decembrie un concert dedicat Revoluției. Evenimentul va costa nu mai putin de 100.000 de euro. Gestul a stârnit furia organizațiilor civice. Și artiștii anunțați la acest concert au reacționat. Trupa Vunk a anunțat că se retrage de la eveniment.

Vineri a fost anunțată organizarea pe 22 decembrie de către Institutul Revoluției Române a evenimentului denumit “30 de ani de Libertate”. Este vorba despre un concert, programat la ora 16.00, în Piața George Enescu, aflată în apropierea Pieței Revoluției din Capitală. Pe afișul concertului apar artiști precum Holograf, Vunk, Andra, Corina Chiriac, Irina Loghin, Gabriel Dorobanțu, Mioara Velicu sau Horia Moculescu.

Organizarea acestui spectacol a provocat reacții dure din partea din partea mai multor organizații civice care au catalogat evenimentul drept o jignire adusă memoriei eroilor Revoluției din 1989 și urmașilor acestora. ONG-urile au solicitat astfel anularea concertului, informează HotNews.ro. 

Reprezentanții organizațiilor Freedom House, Forum Apulum, REZISTENȚA, Geeks For Democracy, Inițiativa România și Corupția Ucide susțin că "organizarea unui concert și nu a altui tip de eveniment comemorativ exact în ziua de 22 decembrie, într-un moment și un loc cu încărcătură solemnă deosebită nu poate fi decât un act de sfidare. Un eveniment cu muzică ușoară și populară nu poate fi, în niciun caz și sub nicio formă, acceptabil ca semn de respect pentru cei peste 1.100 de martiri ai Revoluției, pentru răniții din decembrie 1989 și pentru familiile acestora. Dimpotrivă, astfel de evenimente constituie o desacralizare a memoriei victimelor și ducerea în derizoriu a comemorării celor jertfiți pentru libertate".

Totodată, reprezentanții ONG-urilor subliniază că "organizatorii acestui eveniment au jucat roluri-cheie în desfășurarea tragediilor din decembrie 1989 și atât Ion Iliescu, cât și Gelu Voican-Voiculescu sunt inculpați pentru crime împotriva umanității ca urmare a acestui fapt. (...) Este imoral și inadmisibil, o dovadă de cinism enorm ca acești doi inculpați să organizeze orice manifestare publică privind victimele din 1989, când probele ce-i incriminează în dosarul Revoluției reflectă rolul lor direct și/sau indirect în moartea sau rănirea românilor în acele zile. Mai mult, folosirea a peste 100.000 de euro din banii publici pentru acest eveniment constituie o sfidare în plus la adresa românilor, la 30 de ani de la căderea comunismului”. 

În acest context, membri trupei Vunk au anunțat că nu mai participă la concertul organizat de Institutul Revoluției condus de Iliescu și Voiculescu.

„​Duminică, 22 decembrie, VUNK ar fi trebuit să cânte în Piața George Enescu la evenimentul “30 de ani de libertate”, concert pe care îl consideram un omagiu adus victimelor Revoluției din ‘89. În urma detaliilor despre eveniment care au ajuns la noi în ultimele ore am constat că scopul acestuia e mai puțin clar decât credeam noi. Anunțăm pe această cale retragerea VUNK de la evenimentul organizat de Institutul Revoluției Române”, a transmis trupa VUNK pe Facebook.
 

Citeşte mai multe despre:   Revolutia Romana,   Ion Iliescu,   Gelu Voican Voiculescu,   Vunk